Tilbehør til solcelleanlegg

Trenger du tilbehør til ditt solcelleanlegg, finner du det her. Vi har en rekke smarte reservedeler og annet verktøy som du kan bruke til dine solceller.

Filtrer
Sortering

Se mer om Tilbehør til solcelleanlegg

Tilbehør til solcelleanlegg - Installasjon og vedlikehold

På denne siden finner du vårt utvalg av tilbehør til solcelleanlegg, som kan være nødvendig både for montering av solceller og for vedlikehold av anlegget.

Det finnes en rekke forskjellig tilbehør til solcelleanlegg , og hvis du planlegger å gjøre installasjonen selv, kan det hende du trenger noe av dette tilbehøret.

På denne siden finner du for eksempel:

  • Deler for montering
  • Plugger og kabler
  • Deler for rengjøring og vedlikehold

Er du i tvil om hva du bruker det ulike tilbehøret til solcelleanlegg til, så kan du lese med nedenfor, hvor vi har samlet litt mer kunnskap om de ulike delene, og som kan hjelpe deg på vei til en oversikt over hva du kan få behov.

5 ting du bør vite om solsystemtilbehør

Det er mange små dingser, kabler og andre deler når du ser etter tilbehør til solcelleanlegg, men det finnes også enklere ting, som rengjøringsartikler, slik at du kan vedlikeholde solcellene dine.

Nedenfor har vi samlet litt kunnskap om noen av delene du kanskje spesielt trenger dersom du ønsker å montere solcellepanelene dine på taket selv, samt hvordan du best vedlikeholder solcellene dine.

#1 - Tilbehør for solcelleinstallasjon

Velger du å installere ditt nye solcelleanlegg selv, eller ønsker du å kunne bytte ut deler av monteringen på ditt eksisterende solcelleanlegg selv, så kan det hende du trenger monteringsdeler, som er en type tilbehør til solcelleanlegg .

De aller fleste velger å få installert det nye solcelleanlegget hos en installatør og ofte er installasjonen inkludert i prisen når du investerer i nytt solcelleanlegg.

Er du av typen som kan klare noen av de manuelle oppgavene selv, kan det hende du må bytte ut noen deler selv, eller kanskje stå for hele monteringen selv og kun bruke autoriserte fagfolk til selve koblingen.

Solcelleanlegg krever en del monteringsdeler, da de ikke uten videre kan plasseres direkte på taket, men må monteres slik at det er avstand mellom taket og panelene.

Dette krever ofte noen skinner, typisk C- eller N-skinner, og noen klemmer, som typisk kalles mellom- eller endeklemmer, og brukes til å holde solcellepanelet på skinnen.

I tillegg kreves det en del ulike skruer og bolter for å holde skinnene i riktig avstand fra taket, samt noen braketter som gjør det mulig å sikre at skinnene og dermed solcellepanelene sitter forsvarlig fast i taket.

Selv om dette tilbehøret til solsystemet er ment å vare minst like lenge som selve solcellepanelene, kan det oppstå skader over tid, hvor det kan være nødvendig å skifte ut noen av disse delene.

#2 - Kabler og kontakter for solcelleanlegg

I tillegg til deler og braketter til selve installasjonen, kan du under solcelleanleggstilbehør også finne ulike typer kontakter og kabler som brukes til å koble solcellepanelene til hverandre og resten av installasjonen.

Du bør være veldig klar over at både plugger og kabler er beregnet på solcelleanlegget og at disse delene har en god, robust kvalitet.

Både kabler og plugger skal være av en slik kvalitet at de tåler vind og vær til alle tider av året, og samtidig er det viktig at de er motstandsdyktige mot UV-stråling fra solen.

Både vind og vær, samt UV-stråling, kan svekke både kabler og kontakter, dersom disse ikke er motstandsdyktige mot påvirkningene, og det kan føre til at kontakter og kabler blir møre og lett sprekker eller går i stykker.

Installasjonskabler for solcelleanlegg finnes ofte i lengder opp til 100 meter, og selv om det høres mye ut, brukes det mye kabel til montering av solceller, og kablene finner du ofte i både rødt og sort, slik at du kan bedre holde oversikt over hvilke kabler som er for hvilken del av installasjonen.

Plugger til solcelleanlegg finnes i ulike typer og farger, og det er viktig at du er klar over hvilken type plugg du trenger, samt hvilken modell.

Ofte trenger du en MC4-plugg eller DC-plugg for tilkobling, og du bør også være oppmerksom på om du må bruke hunn- eller hannplugger for å koble til pluggene.

Du kan også trenge AC-kabler og plugger, men ofte trenger du bare noen få av disse da de brukes til å koble sammen installasjonen.

Det kan være lurt å bruke noen UV-bestandige flexrør for å trekke kablene igjennom, da dette kan gi ekstra beskyttelse for kablene, spesielt kablene som er ute i forbindelse med selve solcellepanelene.

#3 - Solcellebrytere

Når du er på utkikk etter tilbehør til solcelleanlegg bør du også bestemme deg for hvilken effektbryter du ønsker å koble til, da det er ulike lover på området kan du rådføre deg med en fagperson som kan gi deg råd i forhold til forskrifter og lovkrav.

En DC-bryter sørger for at kretsen slås av dersom strømmen overstiger kapasiteten til anlegget og denne typen brytere kan fås med integrert effektbryter og i ulike størrelser, for eksempel for 12, 23, 35 og 48 volt anlegg.

Har du et batteri koblet til ditt solcelleanlegg kan du også med fordel se etter en såkalt laderegulator, som styrer hvordan batteriet lades og dermed fungerer som en garanti for at strømmen til batteriet blir avbrutt når det lades, samtidig som man sikrer at akkurat den strømmengden til batteriet sørger for den mest effektive ladingen.

#4 - Spenningsomformere for solcelleanlegg

Spenningsomformeren er et nødvendig tilbehør til solcelleanlegget, som ofte også kalles en inverter eller en inverter.

Spenningsomformeren omdanner strømmen som produseres av solcellene til vekselstrøm, som kan brukes i husholdningens elektriske installasjon.

Solceller produserer en likestrøm som ikke kan brukes i vanlige husholdninger, og det er derfor nødvendig å transformere strømmen for å utnytte energien som solcellene produserer.

Det finnes mange forskjellige spenningsomformere, eller vekselrettere, på markedet, og i Danmark er det derfor laget en såkalt positivliste som forteller om en vekselretter holder standarden når det gjelder størrelse og kvalitet, som kreves iht. dansk lovgivning på området.

Du bør derfor alltid gå for en spenningsomformer som er oppført på denne positivlisten, da du ellers kan få problemer med å få koble omformeren til din installasjon.

Spenningsomformeren bør faktisk være litt mindre enn størrelsen på solsystemet for at du skal kunne utnytte omformeren best mulig, og ikke slik de fleste kanskje er fristet til å tro at enheten må matche nøyaktig kraften til systemet.

Er du i tvil om hvilken spenningsomformer du skal velge, anbefales det at du kontakter en autorisert installatør for råd.

#5 - Tilbehør for solsystemvedlikehold

Generelt sett krever ikke et solcelleanlegg så veldig mye vedlikehold, men skal du sikre optimal effekt og utbytte fra ditt solcelleanlegg, lønner det seg å se etter vedlikeholdstilbehør til solcelleanlegg.

Vedlikeholdet er ganske enkelt, fordi det ikke krever mye mer enn en rengjøring noen ganger i året.

Det er imidlertid viktig at du ikke bruker harde rengjøringsmidler, skraper og andre kraftige verktøy eller vaskemidler til rengjøring.

Du kan med fordel rengjøre solcellepanelene dine noen ganger i året, ved å vaske dem med regnvann.

Dette gjøres for å fjerne alger og annet rusk fra panelene, som kan hindre solcellene i å produsere strøm eller redusere effekten fra panelene.

Alt du trenger er en myk børste eller klut og regnvann.

Den myke børsten brukes til å skånsomt fjerne blader, alger og annet smuss, sammen med regnvannet, og da kan du ev. tørk av solcellene med en hardt oppvridd myk klut.

Det er viktig at du unngår å skrape, skrape eller trykke på solcellene når du rengjør dem.

 

Kortbetaling
avXperten
Language: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva