Dykksag
Her finner du vårt utvalg av dykksager og blader til dykksager. En dykksag er en slags søskenbarn til sirkelsagen, men kan i mange tilfeller være mer presis for ulike oppgaver.
For tre, gipsplater, plast og lignende.
10 mm i diameter
For tre, gipsplater, plast og lignende.
10 mm i diameter
Dykksag - et utall av muligheter
På denne siden finner du utvalget av dykksager og dykksagblad, som er effektive ved arbeid med tre, gipsplater eller lignende.
En dykksag brukes først og fremst i tre og sponplater, hvor den er et allsidig og fint alternativ til en sirkelsag .
Dyksagen er allsidig og du kan for eksempel starte kuttet midt på en plate , eller stille inn sagen til å kunne kutte i en bestemt vinkel.
Dyksagen og sirkelsagen er veldig like visuelt sett, men dykksagen er mer presis og kan mye mer enn en vanlig sirkelsag.
9 ting du trenger å vite når du leter etter en ny dykksag
For å hjelpe deg med å finne riktig dykksag, nedenfor er noen ting det er greit å vite når du er på utkikk etter en ny dykksag.
#1 – Hva skal du bruke dykksagen til?
Som med alle andre verktøy er det viktig at du gjør det klart hva du skal bruke sagen til, enten det er for presise og fine kutt, eller mer grove og mindre presise kutt.
Hvis du kun skal bruke sagen til å sage lange rette kutt i planker og av og til kappe en ende av en stolpe eller lignende, så er det ikke sikkert du trenger annet enn en sirkelsag.
Skal du derimot sage presist og ofte nær en kant, midt på en plate eller på skrå, så er det verdt å vurdere en dykksag, som gir deg høy grad av presisjon og hastighet.
Når du er på utkikk etter din nye sag, husk primæroppgaven din, dette kan gjøre det lettere å velge riktig sag for deg.
#2 – Hvor ofte bør du bruke dyksagen?
Skal du bruke dykksagen din kun én gang i året, trenger du kanskje ikke den veldig dyre modellen, men kan nøye deg med en med litt færre funksjoner.
Hvis du skal bruke den ofte, vurder hvilke egenskaper og egenskaper du ønsker i dykksagen din, det finnes mange modeller og kvaliteter av dykksager, og selv om de fleste er ekstremt robuste, kan det hende du ofte trenger flere funksjoner hvis du bruker maskinen mye.
Derfor kan det være lurt å vurdere om du vil bruke dykksagen din mye og ofte, eller sjelden og over en kortere periode.
#3 - Sirkelsag vs. Dykksag
En sirkelsag er av mange kjent for å være en allsidig maskin for både hjem og jobb, den er bra når du skal lage rette kutt fra ende til annen eller hvis du skal sage endene på planker.
Dyksagen er en videreutvikling av sirkelsagen, den er presis, rask og fleksibel, dette skyldes blant annet føringsskinnen som både sørger for at sagen føres gjennom treverket, sørger for at sagen ikke tipper og viser hvor sagen skjærer.
Føringsskinne gjør at du slipper å beregne, måle og merke avstanden mellom land og sagspor, som med sirkelsagen.
Med dykksag trekker du bare en linje der gjæringen skal skjære og lar styreskinnen gå langs denne linja.
Som en tommelfingerregel kan du gå etter at sirkelsagen tåler grovarbeidet og dykksagen for det finere og mer nøyaktige arbeidet.
I tillegg er dykksagen ofte lettere å håndtere og du kan enkelt stille inn dykksagen til å sage i en annen sagevinkel.
En annen fordel med dykksagen er også akkurat den oppgaven som har gitt sagen sitt navn, fordi den kan dykke ned hvor som helst på en tallerken, og du slipper derfor å kutte helt fra enden av platen.
Prismessig er sirkelsagen ofte billigere enn dykksagen, men bruker du den ofte får du så mange flere funksjoner med dykksag.
#4 - Dybdeinnstilling
Se etter en dykksag hvor du kan stille inn sagdybden nøyaktig, gjerne ned til 1 mm.
Det skal være både enkelt og oversiktlig å stille inn dykksagen til ønsket dybde, og mange modeller har til og med en knapp du kan trykke på, som automatisk sørger for at du kan lage et kutt på 2-3 mm.
Et forskjæring er en mulighet for å lage et snitt som ikke går så langt inn i brettet, men bare gjør en fordypning i treverket.
Vil du ha det ekstra enkelt, kan du finne modeller hvor du kan stille inn dybden både med og uten skinne.
#5 - Sagvinkel
Du kan vinkle sirkelsagen din, men siden den ikke har føringsskinne kan snittet fort bli upresist fordi sagen vipper.
Når du skal sage i en viss vinkel med dykksag, settes sagen i føringsskinnen til den aktuelle vinkelen, hvoretter sagen enkelt og presist kan føres gjennom sporet i skinnen.
Skinnen lar deg skjære nøyaktig i vinkler opp til 48 , gjennom hele lengden på treverket, dette kan variere fra modell til modell, så vær oppmerksom på spesifikasjonene for den enkelte modell.
#6 - Hastighetsinnstilling
Når du sager i ulike materialer og treslag, må du kunne justere hastigheten for å unngå brennmerker.
Det skal være enkelt for deg å regulere hastigheten, uten å måtte flytte grepet , på den måten kan du opprettholde et solid grep på maskinen og samtidig har du muligheten til å starte maskinen på lavere hastighet.
Det finnes ulike muligheter for hastighetsinnstilling, men du vil som oftest se en trinnløs innstilling i form av et lite hjul som du dreier.
#7 - Blader og bladskift
Det finnes mange forskjellige blader til en dykksag, men også til en såkalt multicutter .
Blader for en multicutter kan gjøre de samme oppgavene som en dykksag og er typisk firkantede blader med en flat tagget ende.
For en dykksag er bladene vanligvis runde og tilgjengelige for forskjellige materialer , tennene er vanligvis finere enn bladene til en sirkelsag og bladet er ofte noe smalere.
Når du skal skifte bladet, sørg for at du får et blad som passer til en dykksag og ikke en sirkelsag eller multicutter.
Når du velger din nye dykksag, vær oppmerksom på at det skal være enkelt å skifte bladet og justere de små justeringsskruene som sørger for at bladet skjærer rett.
#8 - Støvutkastingsfunksjon
Det produseres mye støv, uansett om du bruker dykksag eller sirkelsag, og det er viktig for dykksagen at dette støvet ikke havner i skinnen , da dette kan bety at du vil oppleve at sagen glir ikke like lett.
Derfor må støvtrekket kunne blåse støvet godt bakover og jobber du innendørs er det en klar fordel om du kan koble til en støvsuger , slik at du slipper å starte med en hovedrengjøring i etterkant.
#9 - Multikutter eller dykksag med skinne?
En multikutter med dykksagblad forveksles ofte med en ekte dykksag, men de to maskinene har bare noen få ting til felles.
Felles for multikutteren med dykksagen er at de både kan brukes til å kutte midt på en plate og er veldig presise.
Men multicutteren er ikke og vil aldri bli en dykksag, den er ikke på langt nær like effektiv og kraftig som dykksagen og det er du som styrer hvor dypt multicutteren må gå, den kan ikke stilles til en viss dybde.
Dykksagen er mye mer allsidig på grunn av sin skinne, som gjør selv med skjeve innstillinger, som den er både nøyaktig og enkel å jobbe med.
Multikutteren kan være løsningen hvis du for eksempel skal lage hull i en vegg, en gang, men er det noe du gjør ofte og noe som må være veldig presist, så bør du vurdere en dykksag med skinne.