Solcellepaneler for montering

Solcellepaneler til solcelleanlegg hjemme, eller til bruk på bedriften osv. Gjør din samling av solenergi effektiv med riktige solcellepaneler.

Se mer om Solcellepaneler for montering

Solcellepanel - Egen forsyning av strøm

På denne siden finner du vårt utvalg av solcellepaneler, som er en stor del av ditt og hjelper deg med å forsyne din egen husstand med grønn strøm.

Solcellepaneler er en del av den samlede solcelleinstallasjonen, som er ansvarlig for å konvertere solenergien til brukbar energi/kraft.

I tillegg til solcellepanelet består solcelleanlegget av en inverter, som omdanner solenergien til elektrisitet som kan brukes i din husholdning og den delen du ikke bruker selv kan enten lagres i et batteri til solsystemet eller mates tilbake til det offentlige strømnettet.

Solcellepaneler kan monteres både på taket av huset og på noen spesielle stativer på bakken, men montering på bakken krever ofte at man har et større område å sette opp solcellene på.

Solcellepaneler finnes imidlertid i flere modeller og design, så det kan være litt av en vitenskap å finne de riktige solcellepanelene for dine behov.

Derfor har vi samlet litt nyttig informasjon nedenfor som kan hjelpe deg på vei med ditt solcelleprosjekt.

5 ting du bør vite før du kjøper solcellepaneler

Det finnes ulike typer solcellepaneler og ulike monteringsmetoder for disse, og nedenfor prøver vi å gjøre deg litt smartere på de ulike alternativene du har når du skal velge solcellepanel til huset ditt.

#1 - Typer solcellepaneler

Det finnes flere typer solceller og de aller fleste solceller på markedet i dag er krystallinske og basert på silisium, men det finnes også ikke-krystallinske solceller, som ofte kalles amorfe solceller.

De siste årene har det også kommet nye typer på markedet som ikke er basert på silisium, men ca 80 % av alle solceller på markedet er fortsatt basert på silisium.

Det er typisk 3 typer solcellepaneler og så er det noen integrerte solcelletyper hvor solcellene er integrert i takbelegget, men nedenfor forklarer vi de 3 mest brukte typene solcellepaneler.

Monokrystallinske solcellepaneler

Monokrystallinske solcellepaneler har ofte best effektivitet og består av solceller med silisiumkrystall.

Solcellene som utgjør solcellepanelet er alle plassert slik at silisiumkrystallen peker i samme retning, noe som gjør at de ofte har en sort eller gråaktig jevn overflate.

At overflaten er ensartet skyldes at lyset kun treffer solcellene fra den ene siden og refleksjonen av lyset er derfor ensartet.

Denne typen solceller har best ytelse pr m2 sammenlignet med de andre solcelletypene , og det betyr at solcellepaneler av denne typen kun skal skiftes hvert 40.-50. år, og har dermed svært lang levetid.

Det er imidlertid både fordeler og ulemper med denne typen solcellepanel, og selv om solcellene er svært effektive og plassbesparende, er de noe dyrere enn de andre typene solceller.

Monokrystallinske solcellepaneler produserer ofte mer enn andre typer solceller når det ikke er så mye sol, men effektiviteten synker når temperaturen stiger, og det blir derfor litt mer avfall i produksjonen enn med andre typer solceller.

Polykrystallinske solcellepaneler

De polykrystallinske solcellene i solcellepanelet består av flere silisiumkrystaller, og du kan derfor kjenne igjen denne typen på at solcellene har en blåaktig fargetone.

Silisiumkrystallene er plassert i forskjellige retninger og har forskjellige størrelser, og derfor reflekteres lyset i flere forskjellige retninger.

Polykrystallinske solcellepaneler er ofte billigere enn de monokrystallinske solcellene , men de har fortsatt en svært effektiv produksjon av strøm, men disse har også både fordeler og ulemper.

Polykrystallinske solcellepaneler er billigere enn de monokrystallinske, men har også lavere produksjon og tar ofte mer plass på taket, men det er ikke like mye avfall i produksjonen som med de monokrystallinske solcellepanelene.

Amorfe tynnfilm solcellepaneler

I amorfe solcellepaneler er det ikke-krystallisert silisium og disse er ikke like effektive som de krystallinske solcellepanelene.

Imidlertid er denne typen solceller i stand til å produsere strøm med diffust lys og er ikke på langt nær like følsomme for skyggelegging som de krystallinske solcellene.

Denne typen er den billigste løsningen på markedet, men er ikke på langt nær like effektiv som krystallinske solceller, og tar derfor også mer plass for å levere samme effekt.

#2 - Størrelse på solcellepaneler

Når man snakker om størrelsen på solcellepaneler kan man snakke om tre forskjellige ting; den fysiske størrelsen på hvert enkelt solcellepanel, arealet som skal brukes på taket for hele anlegget eller effekten som solcellepanelene kan levere.

Alle tre tingene er relevante å vite noe om når du skal se på nye solcellepaneler, for skal du plassere panelene dine på taket er det selvfølgelig viktig å vite om utformingen av taket, med takvinduer, karnapper og andre ting, gir mulighet for montering av solcellepanelene avhengig av hvor stort hvert enkelt panel er, men også om du kan montere nok solcellepaneler i den aktuelle størrelsen til å oppnå den effekten eller mengden strøm du trenger.

Derfor bør du som utgangspunkt finne ut hvor mye strøm du trenger at solcellepanelene dine skal levere, og deretter finne ut hvor mange paneler du trenger.

Har du for eksempel et årsforbruk på 2500 - 5000 kWh vil du ofte ha behov for et anlegg på 2-4 kW og avhengig av modell på solcellepanel krever dette ca. 15-25 kvm på taket.

Jo større system du trenger, jo flere paneler trenger du ofte, og derfor også et større areal for montering.

#3 - Plassering av solcellepaneler

Det spiller egentlig ingen rolle hvor solcellene er plassert i forhold til sola, og som du kanskje allerede vet er det ikke mye solenergi å hente på et nordvendt tak.

Den mest optimale plasseringen vil være på et sørvendt tak med en helning på mellom 35-45 grader, hvor man ofte vil oppnå en effekt på ca. 100 %

Derfor bør du være klar over hvilken vei taket vender, men også hvor bratt taket er.

Har du et helt flatt tak, kan solcellene monteres i spesielle stativer, som settes i den mest optimale vinkelen for den aktuelle retningen.

Det samme gjelder dersom solcellene skal monteres på bakken, her brukes også spesielle stativer som solcellepanelene monteres i.

Å plassere solcellepaneler på bakken krever ofte at du har en litt større tomt enn de vanlige villahagene, med mindre du er villig til å gi fra deg hele hagen til solceller.

#4 - Levetid for solcellepaneler

Solcellepaneler har generelt en ganske lang levetid og for de monokrystallinske panelene kan levetiden være opptil 50 år, hvor den for andre solcellepaneler kun er 25 år.

Du vil ofte kunne finne forventet levetid i spesifikasjonene , og du bør også sjekke hvor lang garantien er på solcellepanelene.

Det er imidlertid også verdt å merke seg at solcellepaneler ofte ikke krever noe spesielt vedlikehold, bortsett fra at man en til to ganger i året bør vaske panelene med regnvann og ikke annet enn en myk børste eller klut.

#5 - Fordeler og ulemper med solcellepaneler

Det er både fordeler og ulemper med solcellepaneler og systemer, men fordelene er umiskjennelige:

  • Reduksjon av CO2-avtrykket
  • Besparelser på strømregningen
  • Produksjon av strøm hele året
  • Langt liv
  • Stillegående energikilde
  • (Ofte) forbedring av husets energimerking

Ulempene med solcellepaneler er få , men er ofte av stor betydning:

  • Dyr investering
  • Spesifikke krav til plassering
  • Begrenset effekt i vintermånedene
  • Estetisk utfordrende

Det er viktig å huske på at solcellepaneler er en del av den totale installasjonen og dersom du ikke er hjemme på dagtid kan du med fordel legge til et batterilager for å utnytte solenergien når produksjonen stopper ved solnedgang.

Montering og montering må ofte utføres av utdannede spesialister, og skygge må tas i betraktning, da platene ikke produserer like effektivt når det er skygge.

Selv om det er en kostbar investering å få installert solcellepaneler, vil du typisk oppleve at hele solcelleanlegget har betalt seg tilbake etter ca. 10-12 år, men det er derfor også viktig å ta hensyn til at trær og beplantning vokser med årene og hvis du allerede kan forutse at trær eller annen beplantning vil skygge på et tidspunkt, finn et annet sted for solcellepanelene.

 

Kortbetaling
avXperten
Language: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva