Solar inverter

Solinverter for solcelleanlegg. Denne enheten er en nødvendighet for alle solcelleanlegg, og fungerer som et bindeledd mellom dine solcellepaneler og strømnettet i hjemmet ditt, eller batteriet ditt for lagring av strøm skapt via solceller.

Se mer om Solar inverter

Solinverter - Koblingen mellom solceller og strømnettet

På denne siden finner du vårt utvalg av solcelle-invertere, som er en nødvendig del av din , da inverteren fungerer som et bindeledd mellom dine solcellepaneler og strømnettet, eller ditt batteri.

Inverteren kalles også ofte en inverter , fordi dens funksjon er å konvertere likestrømmen som produseres av solcellene til vekselstrømmen som dine husholdningsapparater og strømnettet kan bruke.

Ofte er omformeren en del av et solcelleanlegg når du kjøper den, men omformeren har en levetid som kan bety at du på et tidspunkt må bytte ut denne delen av solsystemet ditt.

Som forbindelsesledd er omformeren en ganske viktig del av selve solsystemet, og kan derfor ikke unnværes, og samtidig må omformeren passe til størrelsen og kraften til solsystemet.

Det er derfor noen ting du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe en ny solcelle-omformer til ditt anlegg.

5 ting du bør vite før du kjøper solcelleomformer

Det finnes flere ulike solcelle-invertere, men de har alle samme funksjon, nemlig å konvertere likestrøm til vekselstrøm.

Så hvordan kan du finne den rette for solsystemet ditt, og hvordan kan du sørge for at du får tak i en inverter av anstendig kvalitet?

Nedenfor prøver vi å hjelpe deg med å finne den beste solcelle-omformeren for dine behov, som kan passe ditt solcelleanlegg.

#1 - Størrelse på Solar Inverter

Når du er på jakt etter en solcelleinverter er det viktig at du vet hva du skal se etter og er oppmerksom på, og størrelsen på inverteren er noe av det viktigste.

Det finnes mange forskjellige produsenter og modeller av solcelle-invertere, det er derfor lett å gå seg litt bort i de mange alternativene.

Dersom du allerede har et eksisterende solcelleanlegg hvor omformeren skal skiftes ut, kan du med fordel se på størrelsen på din nåværende solcelleomformer.

Her leter du for eksempel etter effekten, som helst skal være den samme som den nåværende eller litt mindre.

Det anbefales å velge en inverter som heller er litt for liten enn litt for stor, for å utnytte solcelleinverterens kraft bedre.

Du kan imidlertid også komme over anbefalinger som sier at du alltid bør velge den største inverteren, slik at du alltid får mest mulig ut av effekten.

Dette er imidlertid sjelden nødvendig og du vil ofte ende opp med å betale ganske mye mer for den største omformeren, uten å kunne utnytte dens effekt og muligheter optimalt.

Derfor er anbefalingen herfra at du velger en inverter som er så nær den effekten og forbruket du har og som passer til ditt solcelleanlegg.

Skal du kjøpe et helt solcelleanlegg, men ønsker å stå for å sette det sammen selv, er det viktig at du finner en inverter som matcher ditt anlegg.

Det betyr at størrelsen på omformeren både må passe til ditt strømforbruk, antall solcellepaneler, utformingen av takflaten m.m.

Når du skal beregne strømforbruket ditt kan det være lurt å ta hensyn til om du har elektrisk oppvarming eller .

Husk at du kun trenger en solomformer dersom anlegget ditt skal kobles til det kollektive strømnettet.

#2 - Godkjenning av solcelleomformer

For at din omformer skal kunne kobles til det kollektive strømnettet er det viktig at både merke og modell står på positivlisten hos Energinet.dk.

Når en solcelleinverter står på positivlisten hos Energinet.dk, betyr det at den aktuelle modellen og merket er godkjent for å installeres og kobles til det kollektive strømnettet på forhånd.

At omformeren står på positivlisten er din forsikring om at omformeren oppfyller de danske kravene til egenskaper og funksjonalitet.

Alle modellene og merkene av solcelle-invertere som står på positivlisten er godkjent for å kobles til strømnettet, og du bør ikke investere i en modell som ikke er oppført på listen.

Hensikten med å bruke godkjent solcelle-inverter er at strømnettet skal kunne sikre et stabilt og godt nivå i strømmen som sendes ut på strømnettet.

#3 - Typer solcelleomformere

Det finnes i utgangspunktet to typer solcelle-invertere på det danske markedet, en vanlig inverter og en hybrid inverter.

  • Solar Inverter - Den vanlige inverteren har ansvar for å konvertere likestrømmen som solsystemet produserer til vekselstrøm, og når denne strømmen ikke brukes i huset, sender inverteren den videre til det kollektive strømnettet. Omformeren kan derfor ikke lagre strømmen, men kan ved å kjøpe et batteri sende strømmen videre til den.
  • Hybrid inverter - Hybrid inverteren har samme oppgave som en standard inverter, det vil si å konvertere likestrøm til vekselstrøm, men denne typen vekselretter kan også lagre en viss del av energien, som da kan brukes når anlegget ikke er produserer elektrisitet. Hybrid-inverteren kan også sende strømmen til nettet når lageret er fullt.

Om du skal velge en standard inverter eller en hybrid inverter avhenger helt av dine behov og forbruksmønster.

Er du flink til å bruke strøm på dagtid, når systemet produserer mye strøm, for eksempel oppvaskmaskin, tørketrommel og andre formål, så kan standard inverteren være den rette løsningen for deg.

Bruker du derimot mest strøm utenom dagslyset, så kan en hybrid inverter med batteri være den beste og mest optimale løsningen for ditt forbruk, slik at du får mest mulig ut av strømmen som systemet ditt produserer.

#4 - Effektivitet for solenergi-vekselretter

Effektiviteten til en solcelleinverter forteller ofte noe om kvaliteten på den aktuelle inverteren, og har derfor stor betydning når du skal investere i en ny inverter.

Virkningsgraden er oppgitt i % og er forholdet mellom mengden brukbar strøm som du kan få fra omformeren og mengden strøm som omformeren får fra solcellepanelene.

Virkningsgraden kan derfor brukes til å beskrive hvor effektiv solomformeren er til å konvertere likestrøm til vekselstrøm.

Men det er nok svært få omformere som ikke har effekttap i det hele tatt, derfor kan det være umulig å finne en omformer med en virkningsgrad på 100 %.

Du bør imidlertid se på modeller med så høy effektivitet som mulig og minimum ca 95-96%.

En av faktorene som kan ha stor betydning for effektiviteten til en inverter er kjøling, derfor kan det være fornuftig å finne en modell med god vifte eller annen form for kjølefunksjon.

#5 - Levetid for solcelleomformer

De fleste solcelle-invertere har en oppgitt levetid på ca. 15 år, og denne levetiden indikerer hvor lenge det forventes at omformeren kan opprettholde en effektiv ytelse.

Levetiden avhenger imidlertid av flere faktorer og kan i noen tilfeller ende opp med å ikke være mer enn ca. 10 år.

Det positive er imidlertid at du selv kan påvirke levetiden til din solcelleomformer positivt, for eksempel ved å:

  • Plasser omformeren i et lukket, men ventilert rom, for eksempel et bod, en garasje, vaskerom eller lignende.
  • Beskytt omformeren mot skitt og rusk i kjølesystemet eller viften, og rengjør med jevne mellomrom.
  • Beskytt omformeren mot fuktighet og vann.
  • Sørg for at omformeren ikke utsettes for store temperatursvingninger over korte perioder.
  • Hvis omformeren plasseres på et sted hvor andre ting og møbler oppbevares, sørg for å holde omformeren klar slik at den kan ha skikkelig luftsirkulasjon fra alle kanter.
  • Rengjør filtrene ca. To ganger i året eller etter behov
  • Ta opp produksjon måned for måned, slik at du kan følge med på når det er på tide med utskifting.

Både fuktighet, smuss og store temperatursvingninger i omgivelsene kan forkorte levetiden til din solcelleomformer.

 

Kortbetaling
avXperten
Language: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva