Hammer
Stort utvalg av hammere i forskjellige typer. Finn akkurat det du trenger for spesifikke byggeprosjekter eller oppgaver rundt i hjemmet.
Mykt sklisikkert håndtak
Sterk glassfiber
Med dobbeltsidig konstruksjon
Praktisk verktøy
Med ergonomisk håndtak
Perfekt for renovering og byggearbeid
Leveres med askehåndtak
God å ha i verktøykassen
Med 2-komponent grep
Skaft i glassfiber
Med 2-komponent grep
Kraftig glassfiberskaft
Lett hammer
Ideell for presisjonsarbeid
Mykt sklisikkert håndtak
Aksel: Stålaksel
Med 2-komponent grep
Skaft i glassfiber
Høy kvalitet
GS godkjent
Med 2-komponent grep
Kraftig glassfiberskaft
Med ergonomisk gummigrep
Gjør det enkelt å bryte fliser, bryte betong og lignende
Med ergonomisk grep
Gir deg et rent og effektivt slag
Tosidig konisk konstruksjon
Fast og sikker forbindelse mellom hammerskaft og hode
Med 2-komponent grep
Skaft i stål
Slitesterk treskaft
1500 gram
Høy kvalitet
Hode i fosfatfinish
Hammer til mange formål
På denne siden finner du det komplette utvalget av hammere, et stykke som har vært brukt i flere årtusener.
Hammeren er et veldig enkelt verktøy, som finnes i mange modeller, til mange ulike oppgaver, i mange vektklasser og i mange materialer.
Når du skal velge din nye hammer kan det være lurt å vurdere hva hammeren skal brukes til og hvor mye.
I utgangspunktet består hammeren av et vektet hode, et håndtak og bakhodet, og de 9 mest brukte hammertypene er:
- Dreiebenk hammer
- Snekkerhammer
- Cleft Hammer
- Mursteinshammer
- Benkhammer
- Elektriker Hammer
- Glassmesterhammer
- Gummi hammer
- Mukert
De 9 typene kan variere i design, materiale og vekt, og er du i tvil om hvilken hammer du skal velge, kan du lese med nedenfor og lære mer om de ulike hammertypene.
10 ting du trenger å vite om hammere
For å gi litt mer oversikt over de ulike variantene av hammere, er det samlet litt informasjon om hver variant nedenfor.
#1 - Dreiebenk hammer
Lamellhammeren kan forveksles med spaltehammeren, men ser man godt etter kan man se at den ene kloen er kortere enn den andre og samtidig er hodet firkantet.
Denne typen hammer finner du ofte i en snekker og derfor kalles hammeren også for en snekkerhammer.
Klørne på lektehammeren er avsmalnende og den ene korte kloen gjør det enkelt å feste hammeren til trebjelker eller sperrer , noe som er praktisk når snekkeren jobber på et tak og skal trekke en lekte til seg.
De spisse klørne kan også brukes til å skrape ut skjøter, skille bord, slå inn spiker eller, hvis uhellet er ute, brukes til å redde snekkeren fra å falle ned, ved å slå kloa i taket.
Hodet er ofte firkantet og dette er en fordel om du skal slå spiker på steder hvor det ikke er mye plass, for her kan du legge hammeren på siden og slå med siden av hodet.
En laftehammer veier typisk mellom 750 og 1000 gram, og som utgangspunkt må du velge hammerens vekt etter hvor store spiker du skal slå inn.
Det betyr at jo større spikeren er, desto tyngre er hammeren, men det må likevel være en hammer du kan jobbe med lenge.
#2 - Snekkerhammer
En snekkerhammer kalles også ofte slegge og er en mindre type hammer som er allsidig og perfekt når du skal slå spiker i en vegg.
Snekkerhammeren finnes i flere vektklasser, så du kan få en hammer som bare veier rundt 100 gram og opptil en som veier ca. 500 gram.
De lettere modellene er gode til å hamre fine spiker eller stifter i veggen, men skal du hamre større spiker kan du med fordel velge en litt tyngre modell.
Fordelen med en snekkerhammer er at den er firkantet både i hodet og kroppen, og det gjør at du kan komme tett på hjørnene på for eksempel et skap eller en skuff.
Alle flater er rette og kan derfor brukes som støtte for de trange stedene, og spissen er flat og bred, noe som gjør den spesielt god til å feste pinner.
Denne hammeren egner seg derfor spesielt godt til mindre oppgaver i hjemmet eller til steder med lite plass.
#3 - Spaltehammer
En delt hammer er den mest brukte typen hammer til oppgaver rundt i hjemmet, og det er en allsidig hammer som minner om laftehammeren.
I motsetning til laftehammeren er ikke kløyvehammeren firkantet, men har et rundt hode og en buet kropp, samt to like lange klør med et mellomrom.
Gapet er ofte veldig buet og dette har den fordelen at kraftoverføringen økes når man for eksempel skal trekke ut en større spiker, for det er det spikeren er beregnet på, for å trekke ut spiker.
Splitthammeren finnes i ulike vektklasser fra ca. 300 gram til ca. 800 gram, og skal hammeren brukes til flere ulike formål i hjemmet, kan det være en fordel med en vekt på ca. 6-700 gram, altså en god mellomting, som gjør at du både kan bruke den til de lettere oppgavene, men også ha en god hammer til de litt større oppgavene.
#4 - Brick Hammer
En murhammer kjennetegnes ved å ha et bredt formet og mindre firkantet hode.
Navnet har den fått fordi den hovedsakelig brukes av murere til å flise bort murstein, til skraping og flising i forbindelse med pussarbeid.
Samtidig kan den brukes til å slå spiker og pinner inn, og meiselen kan også brukes som en liten spade.
Hammeren her egner seg først og fremst til murarbeid, da den er ganske spesiell og ofte stor og tung, typen er tilgjengelig fra ca. 500 gram og opp til ca. 1 kilo, samtidig er den tilgjengelig med både lang og kort meisel.
#5 - Benkhammer
Benkhammeren brukes oftest i smedarbeid og annet metallarbeid, til forming og bøying av metalldeler.
Det er en veldig vanlig universalhammer og har et firkantet hode, med flat eller rund spiss.
Det kan lett forveksles med snekkerhammeren, fordi de ser veldig like ut, da de både er firkantede og med flat spiss, er funksjonen også veldig lik, men benkhammeren er ofte litt større og tyngre enn en snekkerhammer.
Benkhammeren er tilgjengelig med en vekt fra 200 gram opp til de store og tyngre variantene på opptil 1500 gram.
#6 - Elektrikerhammer
En elektrikerhammer kan egentlig brukes av alle, men er spesielt utviklet for å slå og plugge inn med.
Den har et U-formet hode, som gjør det lettere å treffe presist og effektivt i hjørner og steder med plassmangel, og minimerer risikoen for skjemmende merker på vegger eller treverk.
Klørne er flate og brede, noe som gjør det enkelt å komme under kabelklips og trekke dem ut uten å skade underlaget.
#7 - Glassmesterhammer
Glassmesterhammeren kalles også stifthammer, og er en meget spesialisert hammer som egner seg best for de små tappene som holder de sparklete rutene godt i vinduskarmen.
En glassmesterhammer er også god til å hamre inn spiker og stifter, men ellers er det en ganske spesiell type hammer som også kommer i forskjellige størrelser og vektklasser.
#8 - Gummihammer
Gummihammeren er også kjent som en knagghammer, som du bruker til å hamre i knagger når du setter opp telt.
Hammeren er imidlertid også god til å banke sammen andre materialer når du vil forsikre deg om at disse materialene ikke etterlater synlige merker for store.
Gummihammeren har et stort sylinderformet hode laget av hard gummi, og veier ofte ca. 500 gram.
#9 - Mukert
En muckert er en stor og tung hammer som oftest brukes til enten riving eller til å slå staker i bakken.
Mukeren kalles også en klapphammer og den gir et veldig kraftig slag.
Mukkert er stort og tungt, med firkantet hode, som imidlertid også kan være 6-sidig, som er likt i begge ender.
Hodet er vanligvis laget av jern og det er også vanligvis her vekten plasseres.
En muckert finnes i mange vektklasser og med ulike skaftlengder, og vekten skal passe til oppgaven, dvs. jo større oppgave, jo mer vekt.
#10 - Materialer
Uansett hvilken hammer du er ute etter, kan du som regel finne hammertypen i forskjellige materialer, og her er skaftet spesielt viktig.
Du kan bli fristet til å tro at tre alltid er det beste, men ofte må treet vedlikeholdes og etter hvert som hammeren blir eldre kan du være uheldig at hodet gradvis løsner eller at skaftet ryker.
Det finnes andre materialer som kan gjøre det samme, men som ofte krever mindre vedlikehold, for eksempel glassfiber eller metall.
Glassfiber har den fordelen at de kan bøye seg, men ikke knekke, og samtidig kan ikke hodet bare falle av.
Glassfiberskaftet er veldig sterkt og det kan absorbere noen av vibrasjonene som kan oppstå når du slår noe hardt, derfor egner det seg også spesielt godt til større hammervarianter.
Skaft av metall og støpejern har ofte et foret håndtak eller et gummihåndtak, som kan absorbere evt sjokk fra slaget.
Metallskaftet er typisk veldig robust og hodet kan ikke jobbe seg løs , men det kan være stor forskjell på de billige modellene og de dyrere modellene.