Solcelleanlegg

Solcelleanlegg for hjemmet eller arbeidsplassen. Med et moderne solcelleanlegg kan du konvertere solenergi til elektrisitet og nyte en god og grønn energikilde.

Filtrer
Sortering

Se mer om Solcelleanlegg

Solcellekontakt MC4 hann (-) 4-6mm2
79 kr
Kjøp
Solcellekontakt MC4 hann (-) 4-6mm2

For tilkobling av omformere til solcellepaneler
Passer til 4,0 og 6,0 mm2 solcellekabel

Se mer På lager

Solsystem - Klimavennlig energi for din husholdning

Det kan være mange gode grunner til å bli selvforsynt med strøm, og å kunne utnytte solens energi til å levere strøm til husholdningen er både klimavennlig og ofte økonomisk fordelaktig.

På denne siden finner du vårt utvalg av solcelleanlegg, for montering på taket av huset, hvorved solens energi kan omdannes til strøm som du kan bruke i husholdningen.

Et solcelleanlegg består av flere deler som jobber sammen for å gjøre solenergien om til brukbar elektrisitet, og det er flere ulike måter å sette dette opp på, slik at man kan dekke hele husstandens strømbehov, til alle tider av døgnet, og kan kun levere overskuddskraft til det kollektive strømnettet.

Delene som solsystemet består av er:

  • Solcellepaneler
  • Monteringsdeler
  • Inverter
  • Muligens. batteri

Et solsystem er et komplisert oppsett og det er ikke det samme oppsettet som passer alle husholdninger.

Både antall solceller, størrelsen på omformeren og monteringsdelene kan variere i antall og størrelse.

Nedenfor finner du litt mer informasjon om solsystemet og hva du bør være oppmerksom på før du investerer i et komplett system.

5 ting du trenger å vite om solcellepaneler

Solcelleanlegg har i lang tid vært en del av klimadebatten om grønn omstilling og det er en investering i en forurensningsfri energikilde som kan produsere strøm gjennom hele året i større eller mindre grad.

Det er imidlertid ikke en helt enkel teknologi, for det ligger en rekke teknologier bak som krever litt kunnskap, og for å pynte deg litt har vi samlet litt mer informasjon om solsystemer her.

#1 - Fordeler og ulemper med solsystemer

Det er både fordeler og ulemper med å installere et solcelleanlegg på taket av huset, og det er viktig at du kjenner både fordeler og ulemper før du tar beslutningen om å investere i et nytt solcelleanlegg.

Nedenfor kan du se både fordeler og ulemper med et solsystem:

Fordel

Ulemper

Solceller er et klimavennlig alternativ til andre energikilder og bidrar positivt til den grønne omstillingen

Det tar tid å sette seg inn i regler, krav og oppgjørsmetoder for å få det beste ut av anlegget

Når du velger et anlegg som passer ditt forbruk og bruker strømmen i timene den produseres, kan det være en god investering

Strøm produseres kun i dagslyset

Det er ofte en garanti på 15-20 år, men i gjennomsnitt kan solceller vare opptil 30-40 år

En muligens refleksjon av lyset fra solcellene kan forstyrre både naboer og trafikk

Planten kan enkelt betale for seg selv og mer i løpet av levetiden

Ofte er nedbetalingstiden ca. 10 år, og det krever planlegging av økonomien

Solcelleanlegg krever minimalt med vedlikehold

Solsystemer er følsomme for skyggelegging, noe som kan redusere produksjonen

Det er mulig å koble batteri til systemet, slik at man har grønn strøm på de tidspunktene systemet ikke produserer strøm.

Det kan være utfordringer med takkonstruksjonen som gjør at solcellene blir for tunge for taket

Solsystemet er lydløst og har ingen bevegelige deler

Solcelleanlegg kan være vanskelig å installere og montere, og krever tilkopling av fagfolk.

#2 - Plassering av solsystemet

Det spiller ingen rolle hvor og hvordan solcelleanlegget er installert, og det er også en del ting du bør være oppmerksom på når du vurderer å installere solceller på taket av huset.

Siden solceller er følsomme for skygge og ofte har en betydelig reduksjon i produksjonen dersom det oppstår skygge, er det lurt å observere solens vandring over taket ditt, det kommer skygger fra trær eller andre bygninger, bør du revurdere investeringen din, eller i kl. i det minste ta hensyn til den reduserte produksjonen på bestemte tider av døgnet.

Solceller bør monteres på et sørvendt tak for å få mest mulig optimal utnyttelse av solenergien, men et sørvest- eller sørøstvendt tak kan også fungere, men her vil man ofte kun bruke anlegget med ca. 90 %

Det er også optimalt om solcellene plasseres på et tak med en helning på 30-45 grader, på denne måten oppnår man størst eksponering av solcellene.

Du bør også sjekke med lokalplanen i området og spesielt om det er sommerhuset som skal ha solcelleanlegg, da det ofte gjelder spesielle regler i slike områder.

Lokale planer kan også stille krav til hvordan byggets fasader skal fremstå eller om det er spesielle byggeforskrifter.

Man kan også ta det estetiske perspektivet i betraktning, slik at man kan plassere solcellene slik at det er best mulig i tråd med byggets arkitektoniske uttrykk.

Du kan med fordel få en bygningsekspert eller en spesialist til å sjekke at taket ditt er sterkt nok til å holde solsystemet, slik at du ikke får ubehagelige overraskelser under montering.

En annen ting du bør ta hensyn til er hvor omformeren og evt batteri må plasseres for å oppnå forholdene som sikrer lengst mulig levetid og optimal utnyttelse.

Inverteren må ofte være skjermet for vind og vær, gjerne ved stabile temperaturer og beskyttet mot skitt og skitt, samt ha god ventilasjon rundt seg.

#3 - Levetiden til et solsystem

Et solcelleanlegg kan ofte vare opptil 30-40 år, dog kan de fleste invertere, optimalt utnyttet, ofte bare vare ca. 15 år.

Du vil derfor ofte måtte skifte ut omformeren på et tidspunkt, avhengig av kvaliteten og hvordan den har blitt brukt.

Ofte vil du kunne få en garanti på solcellene på opptil 25 år, og det betyr at de fleste solcelleanlegg har betalt for seg før garantien går ut.

#4 - Størrelsen på solsystemet

Det absolutt viktigste i forhold til etablering av nytt solcelleanlegg er at man vurderer hvor stort anlegget skal være.

Det er også et av trinnene de fleste har vanskeligst med, og her kan det være lurt å rådføre seg med en fagperson.

Det er viktig at du vurderer om taket tåler vekten av solcelleanlegget og i tillegg bør du undersøke om du trenger byggetillatelse for bygging av solcelleanlegget.

Det er ikke lenger noen begrensning på hvor stor effekt anlegget skal kunne levere til det kollektive strømnettet, men man må være klar over at man betaler skatt på deler av kraften man sender ut til strømnettet, og derfor er det sjelden lønner seg å installere et større system enn det som er nødvendig for din husholdning.

Det er imidlertid heller ikke verdt å investere i et anlegg som er alt for lite, da prisen pr produsert kWh blir da relativt høy.

Du kan best bidra til en beregning ved å se på strømforbruket ditt, og regne ut hvor mye strøm du bruker på årsbasis og samtidig når på døgnet du bruker mest strøm.

Når du er tydelig på dette kan du med fordel kontakte en autorisert installatør som kan hjelpe deg med den endelige beregningen av hvor stort anlegg du trenger.

En annen ting du bør være oppmerksom på er at ca. 75 % av årsproduksjonen fra anlegget er i sommermånedene, og selv om solcellene produserer strøm hele året, er produksjonen betydelig lavere på en grå vinterdag eller når solcellene er dekket av snø.

Du bør også sørge for at omformeren passer til antall solceller du har, samt kraften solcellene kan levere.

#5 - Vedlikehold av solsystemet

Det er ikke mye vedlikehold med et solcelleanlegg, dog er solcellene veldig følsomme for skygger, og dette gjelder også dersom det er blader, greiner eller alger på solcellene.

Derfor kan det være lurt å skylle av solcellene noen ganger i året og ev bruk en myk børste for å fjerne evt alger.

Du må ikke bruke annet enn vann, helst regnvann, og ingen rengjøringsmidler eller algedrepere.

Du kan også med fordel få en autorisert installatør til å se over hele installasjonen en gang i året, installatøren har mulighet til å gi råd og veiledning for å oppnå optimal energibruk i forhold til ditt strømforbruk.

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva