Timelapse-kamera

Med et timelapse-kamera kan du korte ned mange timer med video ned til en kort og rask video. Dette gir en helt unik opplevelse, hvor du for eksempel kan se utviklingen til en plante som vokser over flere måneder, på noen sekunder i stedet.

Filtrer
Sortering

Se mer om Timelapse-kamera

Timelapse-kamera – Forkort en lang video ned til noen få sekunder

På denne siden finner du vårt utvalg av timelapse-kameraer, som kan få en video av et langsiktig prosjekt forkortet til bare noen få sekunder.

Du kjenner kanskje allerede timelapse som en video hvor avspillingshastigheten er satt, men en timelapse-video består ofte av mange bilder, som så settes sammen til en video.

Timelapse brukes ofte for å vise lengre prosesser, prosjekter, konstruksjoner eller fester på svært kort tid, men brukes også ofte for å vise utvikling i vær, natur og mye mer.

Det enkleste er ofte å bruke mobilens kamera , som ofte også har denne funksjonen, men dette betyr ofte også at du må klare deg uten mobilen over lengre tid, da det tar mye tid å ta opp nok bilder for å lage en timelapse-video som varer mer enn noen få sekunder.

Derfor velger mange et dedikert kamera, som er spesielt utviklet for nettopp denne typen opptak.

Et timelapse-kamera er ofte ikke så stort, men kan ofte gjøre prosessen med å gjøre timelapse-opptak betydelig enklere enn med en mobiltelefon.

Er du i tvil om hvilket kamera du skal bruke til timelapse-videoene dine eller hva du skal se etter, les videre nedenfor, hvor vi har samlet litt mer informasjon om timelapse og kameraer til nettopp dette formålet.

6 ting du bør vurdere før du kjøper et Timelapse-kamera

Det finnes mange typer kameraer som kan hjelpe deg med den lange prosessen med å ta bilder til en timelapse-video, og i tillegg kan du finne kameraer som er spesielt utviklet for å lage timelapse-videoer, og som gjør dette ekstremt bra.

Nedenfor finner du mer informasjon om hva du bør se etter før du kjøper et timelapse-kamera.

#1 - Egenskaper til et Timelapse-kamera

Et dedikert timelapse-kamera er ofte ikke veldig stort og er vanligvis på størrelse med et overvåkingskamera eller et actionkamera, noe som gjør det enkelt å sette opp og håndtere.

Mange av disse kameratypene fungerer på batterier og krever ikke nødvendigvis fast strøm, noe som også betyr at de kan brukes til midlertidige overvåkingskameraer.

Det er ofte stor mulighet for å justere innstillinger og lysfølsomhet for disse kameraene og de er svært effektive for presise timelapse-videoer.

Kameraene egner seg imidlertid ikke så godt for andre typer opptak, da et timelapse-kamera har en funksjon som automatisk konverterer de innspilte bildene til timelapse, men dette gjør også at du ikke trenger å legge alle bildene gjennom et program på datamaskin for å fullføre opptakene for timelapse-funksjonen.

Samtidig kan du på mange modeller stille inn dine egne ønsker for hvor rask timelapse-videoen skal være, hvor lenge kameraet skal ta opp og med hvilket intervall bildene skal tas.

#2 - Oppløsning i Timelapse-kameraer

Som med alle andre typer kameraer er det en fordel at du ser etter den høye oppløsningen som kameraet tar bildene i.

Oppløsningen kan godt variere fra modell til modell, og det er en viktig parameter for hvor mange detaljer du kan se klart og skarpt i det ferdige resultatet.

Som utgangspunkt bør du vurdere å ikke velge et kamera med mindre enn Full HD-oppløsning, da denne oppløsningen sikrer klare og skarpe bilder og dermed et meget godt sluttresultat.

Du kan finne timelapse-kameraer med en oppløsning på 4K og noen modeller med 8K, men jo høyere oppløsning du ønsker, jo dyrere er kameraet ofte, og samtidig krever bilder i høyere oppløsning også mer lagringsplass, som er også verdt å ta med i betraktningen.

#3 - Timelapse-kamera for inne eller ute

Timelapse-kameraer er, som mange andre kameratyper, sensitiv elektronikk, som ofte er følsom for fukt og skitt, men de fleste modellene av timelapse-kameraer er rimelig hardføre sammenlignet med mange vanlige kameraer.

Det kan imidlertid godt være en fordel å tenke på hvor du typisk vil bruke det nye kameraet ditt.

Hvis timelapse-kameraet skal monteres ute og tåle vind og vær, og fortsatt kunne levere skarpe og vakre bilder, så kan det være nødvendig for deg å velge en modell som kan holde skitt og skitt unna elektronikken og som er konstruert i et materiale som ikke er svekket av for eksempel UV-stråling.

Dersom du først og fremst skal bruke kameraet til innendørs opptak, kan du ofte slappe av litt mer i forhold til vanntette egenskaper.

Innendørs utsettes ikke kameraet for de samme påvirkningene som det er utendørs, og det gjør ofte også at kameraet kan være litt billigere å kjøpe når det skal sitte inne.

Ofte kan man enkelt bruke et utekamera inne i huset, men ofte ikke omvendt, og derfor lønner det seg å vurdere hvor kameraet kan brukes.

#4 - Installasjon av Timelapse-kamera

Det absolutt viktigste i forhold til å montere et timelapse-kamera er at det sitter på samme sted hele tiden.

Siden for å lage en timelapse-video trenger du mange bilder tatt med et visst intervall over en periode, er det best å ikke flytte kameraet i tide og utide, siden hver gang du skal flytte det, må du avbryte intervallet.

Det er også av denne grunn at det kan være upraktisk å bruke for eksempel mobiltelefonen hvis det er en timelapse av et langsiktig prosjekt du ønsker å lage.

Ofte monteres et dedikert timelapse-kamera enten på en stolpe, et tre eller et fast stativ til samme formål, og avhengig av hvilken modell av kamera du har valgt, kan det være nødvendig å gi plass til at kameraet kan bevege seg.

Ikke at kameraet må bevege seg, men noen modeller kan la kameraet snu ganske mye om gangen, slik at du får en panoramaeffekt over landskapet eller prosjektet.

Når du kjøper et timelapse-kamera kan du derfor med fordel vurdere et kamera som inkluderer braketter for montering og ev. et vanntett hus som kameraet kan plasseres i dersom det må tåle vind og vær.

Velger du å bruke et speilreflekskamera eller et systemkamera som timelapse-kamera, må du alltid sørge for at det står stødig på et flatt underlag hvor det kan bli stående under hele prosessen, eller på et stativ som står trygt på bakken .

#5 - Lagre bilder fra Timelapse-kamera

Siden dedikerte timelapse-kameraer ofte er relativt små, er det ofte begrenset plass til å lagre bilder.

Du vil imidlertid sjelden få problemer hvis kameraet kun skal brukes i en eller to dager, men er det et langsiktig prosjekt som et byggeprosjekt, som ofte kan ta flere uker, må du ofte vurdere hvordan å lagre bildene er å finne sted.

I de aller fleste kameraer er det mulig å bruke et SD-kort, og er det et kamera med lav oppløsning kan dette selvsagt ofte gjøre jobben dersom det er stort nok.

Hvis du allerede vet at du vil lage en timelapse av lange prosjekter, kan det være lurt å vurdere en modell som kan lagres i skyen, via en WiFi-tilkobling, eller en modell der du kan lagre på en ekstern harddisk .

Som alltid, når du lagrer filer, vil det være en god idé å også sørge for at en regelmessig sikkerhetskopi av filene tas i tilfelle noe skulle gå galt.

#6 - Dedikert Timelapse-kamera eller vanlig kamera?

Som tidligere beskrevet er ikke et dedikert timelapse-kamera spesielt egnet for andre bildeopptak, men dette betyr ikke at andre kameratyper ikke kan brukes til timelapse.

Et vanlig kamera som DSLR eller systemkamera, eller for den saks skyld kameraet i mobilen, kan også ofte brukes til å lage timelapses.

Det krever imidlertid ofte noen helt spesifikke innstillinger for at timelapsen skal bli skikkelig bra med et vanlig kamera og ofte også mye etterbehandling.

Det kan være supersmart på fest å kunne bruke mobiltelefonen til å lage en kort timelapse, men hvis du må dedikere mobiltelefonen til timelapsen til et lengre prosjekt, kan det være vanskelig å klare seg uten den til samtaler og annet.

Derfor er anbefalingen å bruke et dedikert timelapse-kamera for prosjekter som er fra 12 timer og lenger, da kameraet her har alle innstillingene du trenger og sikrer deg minimal etterbehandlingstid.

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva