Kamerafilter

Med et skikkelig kamerafilter kan du sortere og filtrere lyset som når kameralinsen. UV-filtre beskytter mot sterkt lys, mens andre typer linser har andre effekter.

Se mer om Kamerafilter

Kamerafilter - Ta de beste bildene med riktig filter

På denne siden finner du vårt utvalg av kamerafiltre , som kan hjelpe deg med å optimalisere bildene dine, da lyset kan filtreres for best mulig detaljnivå.

Et kamerafilter er et tilbehør til kameraet ditt som kan forbedre bildekvaliteten på bildene dine i den grad, avhengig av hvilket filter du velger.

Det finnes flere ulike typer kamerafiltre som kan brukes til ulike formål, har ulike egenskaper og ulike funksjoner.

Er du i tvil om hvilket kamerafilter som er et must-have til ditt kamera, les videre nedenfor, hvor vi har samlet litt mer informasjon om de ulike filtertypene.

6 kamerafiltre du bør vite mer om

Det finnes mange forskjellige typer filtre for kameraet ditt, og du bør vite om 6 typer spesielt, da de kan forbedre og beskytte kameraet ditt, avhengig av hvilken type bilder du tar.

Nedenfor finner du en kort oversikt over de ulike kamerafiltrene, som du kan lese mer om.

#1 - UV-kamerafilter

Et UV-kamerafilter kalles også noen ganger et beskyttelsesfilter fordi det ofte brukes til å beskytte kameraets frontlinse mot riper, fete fingre og støv.

Samtidig har UV-kamerafilteret den fordelen at det også beskytter linsen mot UV-lys, noe som er praktisk og kan forbedre bilder tatt i solrike områder.

Fordelen med et UV-filter er at det er relativt billig og det er enkelt å bytte om det er riper eller lignende i filteret, sammenlignet med å måtte bytte selve linsen.

#2 - Polarisasjonsfilter for kamera

Hvis du av og til opplever refleksjoner, matte farger eller svak kontrast i bildene dine, bør du se nærmere på et polarisasjonsfilter.

Polarisasjonskamerafilter kalles også ofte et polarfilter , og fungerer litt på samme måte som et par polariserte solbriller, fjerner lysrefleksjoner og gjør farger og kontraster skarpere.

Tar du ofte bilder utendørs, i snø eller i nærheten av vann kan du neppe unngå å trenge et polarisasjonsfilter til kameraet, da det ofte vil være lysinnfall og refleksjoner fra mange vinkler.

I tillegg til å beskytte linsen og blokkere solens UV-stråler, blir fargene i bildet ofte klarere, slik at du faktisk kan se at gresset er grønt og vannblått.

Polarisasjonsfilteret er også fantastisk for å øke kontrasten i svart-hvitt-bilder, slik at motivet blir skarpere i bildet.

#3 - ND-kamerafilter

Ønsker du å ta bilder med høy grad av kunstneriske effekter, for eksempel skyer som trekker lange striper over himmelen, bør du kanskje vurdere å se på et ND-kamerafilter.

Denne typen filter kan bety at du kan bruke betydelig lengre lukkertider på kameraet , og det kan gi veldig fine effekter når du vil fotografere motiver med bevegelse, og fange denne bevegelsen i bildet ditt.

Det er ulike styrker på ND-kamerafiltre og avhengig av hvilken styrke du velger kan du bruke kortere eller lengre lukkertider, og du kan også finne variable ND-filtre hvor du kan stille inn styrken ved å vri på filteret.

#4 - Nærbildekamerafilter

Som navnet tilsier, er et nærbildekamerafilter et filter som, i tillegg til å beskytte objektivet, lar deg ta bilder av motiver på nært hold.

Nærfilteret sørger for at selv om motivet nesten berører kameralinsen, er det fortsatt perfekt skarpt på bildet ditt, avhengig av hvilken dioptri du har valgt filteret i.

Dioptrien er et tall for hvor nært du kan komme motivet, jo høyere tallet er, desto nærmere kan du komme motivet uten å risikere at bildet blir uskarpt.

#5 - Fremdriftskamerafilter

Gradientfilter, også kalt graderingsfilter, er et kamerafilter som kan hjelpe deg med å gradere lyset eller eksponeringen på et bilde.

Et progressivt kamerafilter har rent visuelt, når du ser på filteret, en gradering som går fra klart glass til et gråaktig tonet glass.

Hvis du liker å ta bilder av landskap, er et gradientfilter et must for de aller fleste fotografer.

Du kan for eksempel undereksponere forgrunnen eller overeksponere himmelen når du for eksempel tar bilder av en solnedgang eller soloppgang.

Dette kan skape mer dramatikk og gjøre bildet mer levende og attraktivt.

Graderingsfiltre er tilgjengelige med forskjellige tetthetsegenskaper, som er spesifisert som: hard, myk eller sterk.

#6 - Firkantet kamerafilter

Siden objektivet på de aller fleste kameraer vanligvis er rundt, kan det høres rart ut å vurdere et firkantet kamerafilter, men de firkantede filtrene har noen helt klare fordeler.

Firkantede kamerafiltre kalles også ofte Cokin-filtre etter oppfinneren av dette smarte utstyret.

Firkantede filtre festes til kameraet ved hjelp av en adapter , og dette kan bety at du bare trenger en enkelt størrelse av hvert filter.

Samtidig går det veldig raskt å bytte filter og designet gjør at du enkelt kan kombinere flere typer filtre for å oppnå en enda bedre effekt i bildene dine.

Ulempen med de firkantede kamerafiltrene er at det er mest praktisk å sette kameraet på stativ, da filtrene ikke sitter fast, og dermed kan de falle ut av adapteren dersom du vipper kameraet for mye til siden eller nedover.

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva