Motherboard

Her finner du vårt store utvalg av hovedkort. Et godt hovedkort er hele grunnlaget for din PC, husk å sørge for at hovedkortet du velger passer til alle de andre komponentene dine.

Filtrer
Sortering

Se mer om Motherboard

Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, AMD X670, AM5 ATX
8609 kr
Kjøp
Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, AMD X670, AM5 ATX

Hovedkort for din PC
AMD AM5-kontakt

Se mer Fjernlager
Levering: 7-11 virkedager
Senest 14. maj 2024

Hovedkort - Grunnlaget for datamaskinen din

Et hovedkort kalles et hovedkort på dansk, og hovedkortet er hele grunnlaget for datamaskinen din, fordi det er til dette alle andre komponenter kobles til for å kunne kommunisere med hverandre.

Det finnes utrolig mange forskjellige modeller av hovedkort, og det krever en viss forståelse av datamaskinens øvrige komponenter dersom du skal bytte ut hovedkortet med et nytt.

Bortsett fra CPU , er hovedkortet den absolutt viktigste komponenten i datamaskinen din, du kan sammenligne det med det menneskelige sentralnervesystemet, og sørger blant annet for at datamaskinen kan slå seg på, at tastaturet og musen fungerer og at du kan bruke harddisken din og mye mer.

Skal du bygge din egen datamaskin er hovedkortet derfor en viktig del av vurderingene du bør gjøre i forbindelse med innkjøp av komponenter til datamaskinen din, og det er også en av de første komponentene du installerer i din nye datamaskin.

Hovedkortet brukes til å koble til alle de andre komponentene, og hovedjobben til kortet er å få disse komponentene til å fungere sammen, noe som kan gjøres enten via kabler eller ved å koble enhetene direkte.

På denne siden finner du vårt utvalg av hovedkort, og er du i tvil om hva du skal se etter kan du lese videre på denne siden.

Nedenfor har vi samlet litt nyttig informasjon om hovedkort, slik at du kan lære mer om hva du bør være oppmerksom på når du skal velge hovedkort og hvordan du finner riktig hovedkort til datamaskinen din.

5 ting du bør vite om hovedkort

Det finnes mange forskjellige modeller og størrelser på hovedkort, og de kan ha veldig forskjellige egenskaper og spesifikasjoner, så det kan kreve litt kunnskap for å finne riktig hovedkort, og det skal vi prøve å hjelpe med nedenfor.

Vi har samlet noen ting du bør være oppmerksom på når du skal finne et nytt hovedkort til en ny datamaskin, eller når du skal bytte ut hovedkortet i en brukt datamaskin.

#1 - Velg hovedkort etter andre komponenter

Hovedkortet må være kompatibelt med alle andre komponenter i datamaskinen. Det er derfor svært viktig at du velger riktig hovedkort for datamaskinen din.

Nedenfor er en liste over komponentene du må sørge for er kompatible med hovedkortet ditt:

  • CPU - CPU-en må være kompatibel i sokkelen på hovedkortet.
  • RAM - Hovedkortet må støtte typen og hastigheten til RAM.
  • Grafikkort - Hovedkortet må ha et PCI Express-spor som er kompatibelt med det dedikerte grafikkortet.
  • Lagring - Hovedkortet må ha kompatible innganger for lagringsenheter som SATA, M.2 eller NVMe.
  • Strømforsyning - Hovedkortets strømkontakt må være kompatibel med strømforsyningen.
  • PC-skap – Det må være fysisk plass til hovedkortet i PC-skapet ditt.
  • Andre enheter - Hovedkortet ditt må ha de nødvendige inngangs- og utgangsportene for de eksterne enhetene som USB, Ethernet, lydinnganger og mer.

Når du skal velge hovedkort er det viktigste at du sørger for at CPU og hovedkort kan kommunisere med hverandre, derfor kan det være lurt å velge hvor stor prosessor du trenger først, og deretter lage sikker på at hovedkortet passer til denne CPU.

I denne prosessen vil du oftest støte på 2 termer:

  • Formfaktor – Hvor mye plass for tilkobling tilbyr ditt nye hovedkort i forhold til størrelsen på kabinettet – eller rett og slett, størrelsen på hovedkortet.
  • Stikkontakt - Typen støpsel som komponentene kobles til, dette kan variere mye fra produsent til produsent, og kan være kompatibel på tvers av merker.

De 4 vanligste formfaktorene er i skrivende stund og i størrelsesorden fra minste til største:

  • Mini-ITX
  • Mikro-ATX
  • ATX
  • E-ATX

Flertallet av disse 4 formfaktorene brukes i vanlige datamaskiner og bærbare datamaskiner, men det finnes både større og mindre størrelser på hovedkort.

Stikkontakter kommer i mange forskjellige betegnelser og noen modeller er kompatible med andre, så hvis du ikke finner den rette, gå gjennom spesifikasjonene og se om det er noen som er kompatible med den aktuelle stikkontakten.

Du kan se på bildet under hvor stor forskjellen i størrelsene på hovedkort kan være:

#2 - Hvilke porter trenger du på hovedkortet ditt?

En annen ting du bør være oppmerksom på når du skal velge det beste hovedkortet til datamaskinen din, er hvor mange og hvilke porter du trenger.

Portene er de eksterne tilkoblingsmulighetene som hovedkortet har, hvor du for eksempel kan koble til USB-enheter, HDMI og andre kjente enheter.

Dette er også de som kan fortelle deg hvor mange PCIe-porter det er på kortet, og hvor mange andre kort du kan koble til, for eksempel grafikkort , lydkort og LAN-kort.

Jo mindre det nye hovedkortet ditt er, jo færre porter er det vanligvis plass til, så når du ser på størrelsen på hovedkortet bør du ta en titt på antall porter.

Skal du bygge en datamaskin for spilling vil det ofte være ekstremt viktig at du har rikelig med høyhastighets USB-porter, men du trenger sjeldent mange HDMI- og thunderbolt-porter, da disse vil ligge på grafikkortet ditt, som kobles til hovedkortet.

#3 - RAM-porter på hovedkortet

RAM-en på hovedkortet er det som kalles datamaskinminne, og det er her datamaskinen lagrer dynamiske data som raskt kan bidra til å forbedre datamaskinens ytelse når det trengs og mens du jobber.

Data på RAM-portene slettes når strømmen slås av og det er dermed kun flyktig minne som kan forbedre datamaskinens generelle hastighet, RAM kalles også datamaskinens cache-minne.

Du bør derfor vurdere hvor mange RAM-porter du trenger på ditt nye hovedkort, samt hvilken type RAM du ønsker.

De vanligste typene RAM for innsetting i hovedkortet er SDRAM og DDR, og når det kommer til RAM for en bærbar er det ofte SODIMM, og alle disse typene RAM har forskjellige hastigheter.

RAM-porter på hovedkortet er derfor der det er plass til å sette inn RAM, noe som kan ha innvirkning på datamaskinens ytelse og hastighet.

Avhengig av størrelsen på hovedkortet vil de nyere modellene av hovedkort ofte ha 4 RAM-porter, men du kan finne hovedkort med både flere og færre RAM-porter.

De helt små hovedkortene, Mini-ITX, har imidlertid ofte kun 2 RAM-porter, og skal du bygge en datamaskin for spilling vil du derfor ofte trenge et større hovedkort med flere RAM-porter.

Du bør derfor vurdere antall RAM-porter når du velger størrelsen på ditt nye hovedkort.

#4 - Hovedkortbrikkesett

Ulike hovedkort kan ha forskjellige brikkesett, og disse brikkesettene er en gruppe små kretser som koordinerer kommunikasjonen mellom datamaskinens nøkkelkomponenter som CPU, hovedminne, sekundær cache og enhetene som er plassert i bussportene.

Det er også brikkesettet som koordinerer bevegelsen av data til og fra harddisker og andre enheter koblet til hovedkortet.

Når du skal koble til en CPU er det også brikkesettet som bestemmer hvilke CPUer som kan kobles til hovedkortet.

Du bør også være klar over at hovedkortets brikkesett ofte også bestemmer hvilken type RAM du kan bruke på hovedkortet.

Brikkesettet består vanligvis av to deler, men på noen modeller kun én brikke, og disse to delene kalles nord- og sørbro.

Nordbroen er brikken som gir forbindelsen mellom prosessor, RAM og grafikkort, og nordbroen er koblet til sørbroen via en databuss.

Den sørlige broen er brikken som gir de ulike koblingene mellom porter på hovedkortet, for eksempel PCI- og ISA-porter, men som også gir tilkobling til harddisk og USB-porter.

Det finnes nesten like mange modeller av brikkesett som det finnes produsenter av prosessorer, og derfor er det viktigste for deg å sørge for at brikkesettet til hovedkortet støtter CPU-en du vil koble til.

#5 - Utvidbarhet for hovedkort

Når du har disse første 4 punktene under kontroll, kan du begynne å vurdere hvilke inngangs- og utgangsporter du trenger, enten på forsiden eller baksiden av datamaskindekselet.

Hvis du for eksempel alltid bruker en kablet internettforbindelse, trenger du ikke bruke penger på et hovedkort med innebygd WiFi, men hvis du ikke er sikker på hva slags internett du vil bruke, kan du fremtidssikre datamaskinen din med et WiFi-alternativ.

Velger du å bygge en datamaskin med glassside fordi den skal se kul ut, så kan det også være verdt å vurdere hovedkortets utseende, hvis det for eksempel skulle være lys i hovedkortet eller andre visuelt tiltalende detaljer.

Det visuelle uttrykket bør imidlertid aldri trumfe funksjonaliteten til hovedkortet ditt.

Skal en ekstern mikrofon kobles til, bør du sørge for en kontakt for dette, på samme måte som du bør vurdere hvilke andre enheter du må ha koblet til hovedkortet, og at hovedkortet er i stand til å håndtere disse.

Hvis du ønsker å overklokke komponentene dine, er det viktig at hovedkortet kan gi tilstrekkelig mengde strøm før dette kan gjøres.

Ofte stilte spørsmål om hovedkort

Hva gjør et hovedkort?

Hovedkortet er komponenten på datamaskinen som kobler sammen alle komponentene. Alle komponenter i en datamaskin er koblet på en eller annen måte til hovedkortet, som sikrer at de alle kan kommunisere med hverandre.

Hvor lenge kan et hovedkort vare?

Et hovedkort kan vare veldig lenge. I noen situasjoner vil et hovedkort kunne vare opptil 20 år. Dette kan imidlertid ikke anbefales, da de andre komponentene som er kompatible med hovedkortet trolig vil være utdatert teknologi, og dette vil derfor ikke være en veldig rask og god datamaskin.

Produkttype
0
0
Select all
Prosessor-sokkel
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Hovedkort formfaktor
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Antall minnespor
0
0
0
0
Select all
Antall HDMI-porter
Antall M.2 (M)-spor
0
0
0
0
0
Select all
Støttede minneklokkehastigheter (MHz)
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Brand
0
0
0
0
0
Select all
leveringstid
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Pris (kr)
Min:
Max:

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva