CPU

Uten en CPU vil ikke datamaskinen din vare! Heldigvis har vi mange løsninger slik at du kan få riktig prosessor til din PC.

Filtrer
Sortering

Se mer om CPU

Stort utvalg av effektiv CPU er for datamaskinen din

Hvis du kunne sammenligne menneskekroppen med en datamaskin, kan du tenke på datamaskinens CPU som hjernen som holder hele datamaskinen i gang.

CPU kalles også en prosessor på dansk, CPU står for Central Processing Unit, og mens noen kaller det motoren i datamaskinen, er det for mange andre hjernen.

Prosessoren er komponenten som bestemmer hvor mange prosesser som kan kjøres samtidig, samt hvor raskt og effektivt disse prosessene utføres.

Antall prosesser er betegnelsen på alle tingene du gjør på datamaskinen, inkludert spilling, surfing på nettet, tekstbehandling og lignende.

Når du skal velge en ny CPU til datamaskinen din, er det viktig at du har grep om de mest grunnleggende konseptene for å kunne velge riktig prosessor for dine behov, fordi det er CPUen som koordinerer oppgaver med alle andre komponenter i datamaskinen din, hvorfor det er en ganske sentral og viktig enhet.

Vil du vite mer om CPU-termer og se hva du kan se etter når du skal velge ny prosessor til datamaskinen din, kan du lese med nedenfor, hvor vi har samlet litt nyttig informasjon om dette.

7 ting du bør vite om en CPU før du kjøper

Før du kjøper en ny CPU, er det noen ting du bør vurdere, så sørg for at du finner en CPU som passer til hovedkortet ditt, ikke bare at den kan kobles til hovedkortet, men også at den nye CPUen kan fungere sammen med hovedkort.

Nedenfor finner du noen av tingene du bør være oppmerksom på når du skal få tak i en ny CPU.

#1 - CPUs kompatibilitet med hovedkortet ditt

Når du ser etter en ny CPU til datamaskinen din, er det viktig at du sjekker om den nye CPUen er kompatibel med datamaskinens hovedkort.

Kompatibilitet handler først og fremst om at CPU-en må kunne kobles til hovedkortet, via riktig type socket, da CPU-en ellers ikke vil kunne fungere.

Etter det er det viktig at du sjekker at de to komponentene kan fungere sammen teknisk , dvs. kommunisere med hverandre, og denne disiplinen er umiddelbart litt vanskeligere, for her må du sjekke spesifikasjonene for kompatibilitet.

Man kan for eksempel ikke være sikker på å kunne bytte ut en Intel CPU med en AMD CPU, da det kan være forskjell på socket type og ofte også i kommunikasjonsprotokollen, så her må man være ekstra forsiktig eller ev. bytt både hovedkort og CPU samtidig.

#2 - CPU ens hastighet

Skal du bruke datamaskinen til ganske ordinære oppgaver som tekst- og regneprogrammer, internettsurfing eller andre lette oppgaver, er det sjelden nødvendig å være så bevisst på hastigheten, da de aller fleste CPUer kan håndtere disse oppgavene uten problemer.

Hvis du derimot bruker datamaskinen til spilling og tyngre programmer som grafikk eller videoredigering, kan det være nødvendig å se på hastigheten på din nye CPU.

Hastigheten til en CPU måles i GHz, GigaHertz, og kalles også klokkefrekvensen, og dette er et uttrykk for CPUens evne til å behandle data per sekund.

Derfor kan du vanligvis regne med at jo høyere antall GHz CPU-en din har, jo bedre ytelse og hastighet vil du få fra CPU-en din.

Høy klokkefrekvens er derfor det du bør se etter om du skal bygge en PC for spilling, og det er spesielt viktig om du spiller mange av de nyeste spillene, som ofte stiller store krav til CPUens evne til å behandle data, men også til å både mengden RAM og grafikkortet ditt.

Hvis du vil ha en guide til hvor mange GHz CPU-en din skal ha for spesifikke oppgaver, så vil den være nedenfor:

  • Grunnleggende bruk - 1,5-2,5 GHz bør være nok for en CPU for grunnleggende bruk, som involverer nettsurfing, tekstbehandling og mer.
  • Gaming – 3 GHz handler om hva du bør gå for hvis du vil ha en CPU som er bra for spilling.
  • Videoredigering - 3,5 GHz er optimalt for en CPU som skal brukes til ting som videoredigering.
  • Maskinlæring og vitenskapelig bruk - 3 GHz er minimum hvis du trenger å bruke CPU-en til oppgaver som maskinlæring og vitenskapelige oppgaver som krever at datamaskinen din behandler store datamengder.

Ovennevnte er bare en veiledende oversikt over hvor mange GHz CPU-en din skal bruke for spesifikke oppgaver. Det vil si at det kan være situasjoner hvor dette ikke passer helt.

#3 - Antall kjerner og tråder i CPU

Det neste du bør vurdere er hvor mange kjerner og tråder din nye CPU skal ha, for å oppfylle dine forventninger til komponenten.

Kjernene er den delen av prosessoren som jobber sammen med klokkefrekvensen når oppgaver skal løses og ulike prosesser kjøres.

De fleste nyere CPU-er har flere kjerner og på den måten kan CPU-en jobbe raskere eller behandle flere prosesser samtidig.

De nyeste modellene har vanligvis 24 kjerner, avhengig av hvilket merke du velger, og kan derfor fungere betydelig raskere enn modellene med for eksempel 8 kjerner, som har vært standard lenge.

Det er imidlertid litt samme scenario som med hastigheten, for bruker du kun PC-en til lette oppgaver trenger du ikke så mange kjerner, men skal du bygge en datamaskin for spilling kan flere kjerner være riktig fornuftig.

Du vil raskt kunne se i spesifikasjonene til de ulike modellene av prosessorer at disse godt kan ha flere tråder enn kjerner, og der hver kjerne kan behandle én prosess om gangen, kan hver tråd også behandle én oppgave om gangen.

På den måten er trådene en form for virtuelle kjerner, dette betyr at en kjerne kan behandle flere oppgaver om gangen, selv om dette er satt opp litt enkelt.

Noen programmer kan bruke flere kjerner og tråder samtidig og dette betyr at programmet kjører og vises raskere.

Som en tommelfingerregel kan indikasjonen av antall kjerner og tråder for eksempel se slik ut: 12 kjerner/24 tråder og det betyr at det for hver kjerne er 2 tråder som hver kan behandle én prosess.

Det er forskjellig om en CPU har 1 eller 2 tråder pr kjerne, så det er opp til deg å sjekke dette før du kjøper.

#4 - CPU med integrert grafikk eller grafikkort?

Noen prosessorer har innebygd grafikk, slik at du enkelt kan koble skjermen til datamaskinen og bruke den, selv om det ikke er noe dedikert grafikkort .

En CPU med innebygd grafikk kan være ganske greit for en hverdagsdatamaskin som brukes på skolen til tekstbehandlings- og regneprogrammer, men trenger du å spille spill med høy grafikk og få full glede av de grafiske aspektene ved spillene , for eksempel hvis du bygger en spill-PC , må du vurdere et ekte grafikkort.

Mange av de store spillene for datamaskiner krever ganske mye av grafikkortet og derfor er et innebygd grafikkort i en CPU nesten aldri godt nok til at du får den fulle opplevelsen av spillet.

Akkurat som hovedkortet må CPU-en matche grafikkortet, både når det gjelder sokkeltype og teknologi.

Det er imidlertid ikke alle CPUer som tilbyr en integrert grafikkløsning, så det er verdt å være oppmerksom på når du leter etter den riktige CPU.

#5 – Overklokking av CPU

Overklokking er et begrep som dekker det faktum at du manuelt stiller inn CPU-en din slik at den kan kjøre raskere enn spesifikasjonene tilsier, en form for tuning av CPU-en din.

Dette kan være en alvorlig belastning for CPU-en og absolutt ikke alle modeller er like egnet for dette formålet.

I praksis tilfører man mer kraft for å oppnå en høyere ytelse, og dersom CPUen ikke er klar for dette kan resultatet bli at CPUen ikke varer like lenge eller i verste fall brenner ut, noe som også kan skade hovedkortet .

Derfor bør du undersøke om CPU-en du ønsker lar deg overklokke, hvis du ønsker å bruke dette alternativet for å øke ytelsen til CPU-en din, uten å måtte betale for en større modell.

Overklokking er noe du må være veldig forsiktig med, selv om du ikke vet om det, da det i verste fall kan ødelegge CPU-en din hvis du overklokker den for mye.

#6 - Avkjøling av CPU

En CPU jobber ofte hardt når den brukes, og derfor kan den bli veldig varm. Det er derfor viktig at den kan kvitte seg med varmen igjen, da ytelsen kan reduseres dersom den blir for varm.

Måten en CPU kvitter seg med varme på er via en kjøler, som sørger for at luften ledes bort fra CPUen.

Denne kjøleren kan enten være en vifte som blåser den varme luften bort, eller det kan være en vannkjøler som kjøler CPU'en via vann.

Det mest effektive kjølesystemet er en vannkjøler , men denne er også generelt dyrere, og i mange tilfeller vil det være nok å ha en vifte for å kjøle ned CPU-en din.

Det er imidlertid viktig at du er klar over at jo kraftigere CPU du har, desto kraftigere er kjølesystemet du må bruke, da CPU ellers kan overopphetes, noe som kan resultere i redusert ytelse og i noen tilfeller kan CPU bli skadet ved det.

#7 - Strømforbruk

Det kan være lurt å være oppmerksom på strømforbruket til en CPU, da dette kan variere mye.

Kraftigere CPUer har ofte et stort strømforbruk, så dette er en faktor det er verdt å ta med i betraktningen.

En CPU med høyt strømforbruk kan være mye dyrere å bruke enn en CPU med lavere strømforbruk.

Vanlige spørsmål om CPU er

Er en CPU og en prosessor det samme?

En CPU er forkortelse for Central Processing Unit, og fungerer som hjernen til en datamaskin, og får alle komponentene til å fungere for den. En CPU kalles også en prosessor.

Hva er tråder i en CPU?

I en CPU er det kjerner og tråder. Hver kjerne er en liten CPU i seg selv, så hver kjerne kan jobbe på sin egen prosess. Trådene er en form for virtuelle kjerner, dette betyr at en kjerne kan behandle flere oppgaver om gangen.

Prosessorprodusent
0
0
Select all
Prosessorfamilie
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Prosessor-sokkel
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Prosessorkjerner
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Strømforbruk (maks.) (W)
Boostfrekvens prosessor (GHz)
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Brand
0
0
Select all
På salg
leveringstid
0
0
0
0
0
Select all
Pris (kr)
Min:
Max:

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva