Grafikkort

Her finner du vårt enorme utvalg av kraftige grafikkort, også kalt GPU, til din datamaskin. Vi har et hav av løsninger som både passer for gameren eller for helt vanlig bruk.

Filtrer
Sortering

Se mer om Grafikkort

Asus PH-GT1030-O2G - NVIDIA GeForce GT 1030 - 2 GB GDDR5
1449 kr
Kjøp
Asus PH-GT1030-O2G - NVIDIA GeForce GT 1030 - 2 GB GDDR5

Antall skjermer: 3
Maks oppløsning: 4096 x 2160p

Se mer Fjernlager
Levering: 6-10 virkedager
Senest 15. maj 2024
Asus GT730-SL-2GD5-BRK - NVIDIA GeForce GT 730 - 2 GB GDDR5
1109 kr
Kjøp
Asus GT730-SL-2GD5-BRK - NVIDIA GeForce GT 730 - 2 GB GDDR5

Grensesnitt: PCI Express 2.0
Maks oppløsning: 2560 x 1600p

Se mer Fjernlager
Levering: 6-10 virkedager
Senest 15. maj 2024
Afox NVIDIA GeForce GT 210 - 1 GB DDR2
589 kr
Kjøp
Afox NVIDIA GeForce GT 210 - 1 GB DDR2

Grensesnitt: PCI Express 2.0
Maks oppløsning: 2560 x 1600p

Se mer Fjernlager
Levering: 7-11 virkedager
Senest 14. maj 2024

Grafikkort – Finn det rette for dine behov!

Et grafikkort kalles også GPU, som står for Graphics Processing Unit, og tar seg av å konvertere dataene som kommer fra prosessene du gjør på datamaskinen til bilder på skjermen.

Når man snakker om grafikkort vil man ofte kunne høre om både integrerte grafikkort og dedikerte grafikkort, og forskjellen på de to GPUene er at du kan lese mer om lenger ned i denne teksten.

Grafikkkortet er avgjørende for at bilder skal vises på skjermen din og det finnes flere ulike modeller av grafikkort, og en rekke betegnelser og spesifikasjoner, som kan være lurt å sette seg inn i før du kjøper.

På denne siden har vi samlet vårt utvalg av grafikkort, som er dedikerte grafikkort, det vil si en tilleggsenhet som du bygger inn i datamaskinen din.

Det kan være svært store svingninger i markedet for grafikkort og dette kommer av at det stadig kommer nye grafikkort på markedet, i takt med utviklingen, i tillegg kan det til tider oppleves flaskehalser i forhold til mengden. av grafikkort som tilbys på markedet.

Hvis du vil vite mer om grafikkort og de tingene du kan være oppmerksom på når du trenger et nytt grafikkort, les videre nedenfor, hvor vi har samlet litt mer informasjon om denne viktige datakomponenten.

9 ting du bør vite om grafikkort/GPU før du kjøper

Det finnes mange forskjellige modeller av grafikkort på markedet, og er du i tvil om hva du bør være oppmerksom på, kan det være lett å få tak i noe som ikke passer sammen med datamaskinens øvrige komponenter, eller ikke leverer opplevelse du forventer.

Derfor har vi nedenfor samlet litt mer informasjon om grafikkort og hva du bør vurdere før du kjøper et dedikert grafikkort.

#1 - Integrert eller dedikert grafikkort

Når du er på jakt etter et grafikkort, også kalt GPU, vil du ofte støte på begrepene integrert og dedikert grafikkort, og er du i tvil om forskjellen på de to kan du lese litt mer her.

Noen CPUer , også kalt prosessorer, kan ha innebygget grafikkort, og dette kan også bygges inn i hovedkortet, også kalt hovedkort , disse grafikkortene kalles integrerte grafikkort, og fordelen med disse er at du kan koble til din skjerm uten å tenke så mye på om det er et grafikkort eller ikke.

Integrert grafikk bruker en del av datamaskinens system- RAM og er betydelig mindre kraftig enn dedikerte grafikkort, men de sparer ofte strøm sammenlignet med et dedikert grafikkort, men kan også ta opp noe av CPUens eller hovedkortets hastighet og ytelse.

Den integrerte grafikken kan egentlig ikke oppgraderes i seg selv, med mindre du bytter ut enten hovedkortet eller prosessoren til en større modell, og denne typen grafikk er ofte ikke god nok om du spiller eller kjører store og tunge programmer på datamaskinen.

Dedikert grafikkort er et tilleggskort som kobles til hovedkortet som en ekstra komponent, og denne typen GPU har eget minne og bruker ikke systemets RAM.

Dedikerte grafikkort kommer i mange forskjellige størrelser og har betydelig mer kraft til å kjøre for eksempel store spill hvis du er en gamer, eller tunge programmer, som grafikk/videoredigeringsprogrammer.

Forskjellen mellom et integrert grafikkort og et dedikert grafikkort kan sees nedenfor:

Integrert grafikkort

Dedikert grafikkort

Pris

Billig

Dyr

Opptreden

Lav ytelse

Høy ytelse

Oppgradering

Kan ikke oppgraderes

Kan oppgraderes

Strømforbruk

Lavt energiforbruk

Høyt strømforbruk

Prosessorkraft

Lav

Høy

RAM

Bruker system-RAM

Bruker sin egen RAM

#2 - Kompatibilitet med andre komponenter

Når du trenger et nytt grafikkort, kan du ikke bare gå ut og finne det beste og dyreste grafikkortet på markedet. Grafikkortet må være kompatibelt med de andre komponentene på datamaskinen.

Du bør være oppmerksom på disse tingene når du ser etter et nytt grafikkort:

  • Grafikkortet må være kompatibelt med hovedkortet ditt.
  • Datamaskinens strømforsyning må være kraftig nok til å levere den mengden strøm som grafikkortet ditt krever.
  • Grafikkortet må kunne passe i PC-skapet ditt.
  • Grafikkortet må være kraftig nok for oppløsningen som brukes av skjermen. Høy oppløsning krever et kraftigere grafikkort.

Det er viktig at du er klar over disse faktorene før du kjøper et nytt grafikkort. Hvis disse tingene ikke blir tatt vare på, kan ikke grafikkortet fungere optimalt eller i det hele tatt.

#3 - Svært svingende prisklasser for grafikkort

Du kan finne grafikkort i mange forskjellige prisklasser, og siden grafikkortet ofte er den dyreste komponenten i en datamaskin, lønner det seg å ha et budsjett på hvor mye du vil bruke på denne komponenten.

Hvis du bruker datamaskinen til spilling, trenger du ofte et grafikkort med god mengde RAM.

Hvis du bare bygger en datamaskin for daglig bruk, trenger du sjelden å bruke mye penger på et grafikkort.

De dyreste grafikkortene kan koste mange tusen kroner, og er typisk kun for de som vil ha det aller beste, eller de som for eksempel lever av spill eller videoredigering til daglig.

Rådet her er å finne ut hvor mye penger du vil bruke på et grafikkort og hvor avansert GPU du trenger før du begynner å jakte på denne komponenten.

Pass også på å ikke bruke hele budsjettet på en GPU, men spar litt penger for en god prosessor, da denne er like viktig for datamaskinen din som den nye GPUen, da en dårlig prosessor ofte gir deg lavere FPS (ramme pr. sekund ) og dermed en dårligere opplevelse.

#4 - Størrelsen på grafikkortet må passe til PC-dekselet ditt

En annen ting du bør være klar over er at noen modeller av grafikkort er veldig store, og ikke alle størrelser kan passe inn i noen tilfeller.

Du bør derfor sjekke hvor fysisk stort grafikkort det er plass til i dataskapet ditt , for du må også ta høyde for at et grafikkort også trenger kjøling og du må derfor ofte ha plass til en kjøler også.

Jo større grafikkort, jo større kjøler trenger det ofte, samtidig kan et større grafikkort trenge mer strøm, derfor kan det være nødvendig for deg å sørge for at strømforsyningen er tilstrekkelig til kortet.

#5 - Avkjøling av GPUen

Et grafikkort kan bli varmt, til og med for varmt, og jo mer du trykker på grafikkortet ditt, jo varmere blir det. Hvis grafikkortet ditt blir for varmt, vil ytelsen til kortet reduseres.

Derfor kan det være lurt å vurdere en egen kjøler til grafikkortet, slik at du kan opprettholde høy ytelse selv når du skyver på kortet.

Jo større grafikkort, jo bedre kjølere trenger du. Mange spillere og dataentusiaster tror faktisk at kjølingen av grafikkortet har mye mer verdi enn klokkehastigheten.

Dette er fordi kjøleren kan bidra til å forlenge levetiden til grafikkortet fordi den blir mindre overopphetet, samtidig kan støyen fra GPU minimeres ved å bruke en kjøler.

#6 - Klokkehastighet for GPU

Klokkehastigheten er en indikasjon på hvor raskt ditt nye grafikkort kan behandle data og prosesser.

Akkurat som det er mulig med visse CPUer, er det på noen modeller av grafikkort mulig å overklokke grafikkortet.

Overklokking er når du får grafikkortet til å fungere raskere enn fabrikkinnstillingene, men det anbefales ikke å gjøre dette på grafikkort som ikke er bygget for dette, da det legger mye press på grafikkortet og kan forkorte levetiden betraktelig. .

Som skrevet under punktet over kan kjølingen av grafikkortet gi mer verdi enn klokkehastigheten, og det kan derfor virke litt overflødig å overklokke grafikkortet, med fare for overoppheting.

#7 - GPUen din bør matche skjermoppløsningen

En annen ting som kan påvirke hvilken GPU du bør velge er skjermen din og dens oppløsning, samt oppdateringsfrekvens.

De fleste nyere skjermer har en oppløsning på 1920x1080p og oppover, men denne standarden endres med utviklingen og kan lett endres over tid.

Jo høyere oppløsning på skjermen din, jo flere piksler er det pr image og det betyr at det er mer data for grafikkortet ditt å behandle, og derfor trenger du et grafikkort som kan håndtere denne oppløsningen.

Oppdateringsfrekvensen på skjermen din forteller deg hvor raskt bildet oppdateres, og dette tallet er gitt i Hertz (Hz).

Jo høyere oppdateringsfrekvens, jo mer krever det av grafikkortet ditt, men samtidig får du ofte et roligere og mer detaljert bilde.

#8 - Minnestørrelse i GPU

Minnestørrelse, som betyr minnestørrelse, har stor innvirkning på effekten av grafikkortet. Det er minnet i grafikkortet og gjør at grafikkortet kan lagre data og raskt få tilgang til det igjen.

Det er viktig for et grafikkort å ha stort minne, da mer minne gjør at grafikkortet kan gjøre flere beregninger, og vil derfor gi bedre grafikk.

Det er derfor viktig at du sjekker hvor mye minne som er i grafikkortet, da dette vil ha direkte innvirkning på hvor bra grafikkortet er.

#9 - Bruk av flere GPUer er i én datamaskin

Det er mulig å bruke flere grafikkort i en datamaskin hvis du trenger enorm ytelse. Dette kan være for spilling eller for profesjonelt arbeid som videoredigering, som krever en virkelig høy ytelse fra grafikkortet.

Dette kan gjøres ved å ha et integrert grafikkort, som sitter i CPU eller hovedkort, samt et dedikert grafikkort. Det integrerte grafikkortet ville da kunne hjelpe det dedikerte grafikkortet, og det ville derfor gi bedre ytelse.

Hvis du ikke har et integrert grafikkort og du ikke vil bytte CPU og hovedkort, kan du bruke et eksternt grafikkort. Dette vil også øke ytelsen din.

Vanlige spørsmål om grafikkort

Hvor lenge kan et grafikkort vare?

Hvor lenge et grafikkort kan holde avhenger mye av hvilket grafikkort du har og hvordan du bruker det. Som utgangspunkt fungerer et grafikkort optimalt i cirka 5 år, men kan enkelt brukes lenger. Levetiden kan imidlertid avhenge av om du overoppheter grafikkortet, samt hvor krevende programmer du bruker.

Hvor varmt bør et grafikkort være?

Et grafikkort sies å ideelt sett ha en temperatur på rundt 60-65 grader når det er i bruk. Noen grafikkort kan imidlertid takle høyere temperaturer uten å skape problemer. Det vil vanligvis oppgis av produsenten hvilke temperaturer grafikkortet tåler.

Grafikkprosessortype
0
0
0
Select all
Grafikkort minne (GB)
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Grafikkprosessor
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Minnetype for grafikkort
0
0
0
0
0
0
Select all
Minnebuss (bit)
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Antall vifter
0
0
0
Select all
Klokkehastighet for prosessorøkning (MHz)
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
På salg
leveringstid
0
0
0
0
0
0
Select all
Brand
0
0
0
0
0
Select all
Pris (kr)
Min:
Max:

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva