Tørketrommel
Tørketrommel - Rask og effektiv tørking av tøy
Tørketrommelen er ofte en uunnværlig del av klesvasken, spesielt hvis dere er flere i husholdningen, da maskinen ofte kan forkorte tiden dere bruker på klesvasken, fra den ligger i skittentøyskurven til den ligger eller henger på plass i skapet.
En tørketrommel skal passe til husholdningens behov, og når du finner den rette modellen kan tørketrommelen være til god hjelp i hverdagen.
Hvis du for tiden henger klærne på en klessnor hjemme eller i hagen, vet du hvor lang tid det kan ta å både vaske og tørke klærne, og dersom været ikke egner seg til å tørke klær ute, bør du også være oppmerksom på både fuktighet og ventilasjon i rommet hvor tørkestativet er plassert.
En tørketrommel gjør det enkelt og raskt å tørke klær, uten mye planlegging for tørkeprosessen, og dermed slipper du å vente med å starte neste syklus i vaskemaskinen til det er plass på tørkestativet.
Det er både praktisk og med den nye teknologien også energieffektivt å tørke tøy i tørketrommel.
Fordelen er at du kan gjøre ferdig tøyet raskere og samtidig ha deilige myke håndklær og bluser å ha på.
Det spiller imidlertid ingen rolle hvilken tørketrommel du velger til hjemmet ditt, for ikke alle modeller er like energieffektive, like store eller kan tørke klær like skånsomt.
Nedenfor har vi derfor samlet noen råd om hva du kan se etter og være oppmerksom på når du skal velge ny tørketrommel for dine og din families behov og ønsker.
6 ting du bør vurdere før du kjøper en tørketrommel
Det finnes mange forskjellige tørketrommelmodeller og -typer, disse kan variere i dimensjoner, kapasitet og måten tørketrommelen tørker klærne på, så det kan være en omfattende oppgave å finne ut hvilken modell som passer best til dine behov.
For å gjøre oppgaven med å finne riktig tørketrommel litt enklere, kan du nedenfor finne noen råd om hva du kan se etter når du skal velge riktig tørketrommel til hjemmet ditt.
#1 - Tørketrommel - Kondens eller lufting
Det spiller ingen rolle om du velger en tørketrommel med kondens eller utlufting, spesielt hvis du vil spare på strømmen.
Det skal imidlertid legges til at nyere modeller av tørketromler ofte er svært energieffektive, uavhengig av type.
Forskjellen på en luftet tørketrommel og en kondenstørketrommel er at den luftede tørketrommelen har en lufteslange, som ofte føres gjennom husveggen og ut i friluft, slik at den varme luften kan ledes ut av huset.
Kondensertørkeren bruker ikke ventil, men kondenserer vannet fra klærne, som deretter enten samles opp i en vannbeholder eller ledes via en slange ned i avløpet.
Rommet der tørketrommelen er plassert kan være det som avgjør om du skal velge en kondens- eller ventilert modell, eller om du bor i leilighet og ikke har mulighet til å ha en ventilert tørketrommel, er valget ofte enkelt.
Derfor er ikke en ventilert tørketrommel for alle husholdninger, men en kondenstørketrommel kan brukes i nesten alle hjem.
Har du mulighet til å velge, kan du med fordel velge den modellen som er mest energieffektiv, uansett om det er med kondens eller avtrekk.
Kondensertørkere har den ulempen at de fortrinnsvis bør brukes i et godt ventilert rom, da tørketrommelen leder den varme og fuktige luften inn i rommet, og samtidig må du, for å oppnå effektiv tørking av klærne dine, huske å tømme vannbeholderen jevnlig.
Den ventilerte tørketrommelen leder både varme og fuktighet utenfor huset, så du trenger ikke tenke på annet enn å tømme lofilteret.
#2 - Tørketrommel kapasitet
Det kan være stor forskjell på trommelkapasiteten til forskjellige tørketromler, det vil si hvor mye tøy du kan tørke på en gang i maskinen.
Du finner tørketromler med kapasitet mellom 5 og 9 kilo, men en stor trommel er ikke nødvendigvis det beste, for fyller du ikke maskinen synker energieffektiviteten og samtidig kan maskinen slite unødvendig ut på klærne.
En god tommelfingerregel er å velge samme kapasitet som du har i din , for hvis du bare kan vaske 5 kilo klær i vaskemaskinen, kan du ikke benytte deg av en 9 kilos tørketrommel.
Har du en stor vaskemaskin kan du med fordel legge merke til om du faktisk utnytter denne kapasiteten, eller om du ofte bare delvis fyller maskinen.
Hvis dette er tilfelle, kan det være lurt å velge en litt mindre tørketrommel.
Det er klart at en stor familie trenger større maskiner for både vask og tørking, men du bør huske på at ikke alt tøy kan tørkes i tørketrommel.
#3 - Plassering av tørketrommel
Plasseringen av tørketrommelen vil mest sannsynlig være et sted i nærheten av vaskemaskinen, men avhengig av hvor mye plass det er ved siden av vaskemaskinen kan det være avgjørende for hvilke dimensjoner tørketrommelen kan ha.
Hvis du vurderer å plassere tørketrommelen oppå vaskemaskinen, er det viktig at tørketrommelen ikke er større enn vaskemaskinen, da den kanskje ikke alltid er stabil.
Det er derfor viktig at du finner ut hvilke dimensjoner tørketrommelen må ha for å kunne stå stabilt på den plasseringen du har valgt for den.
Hvis du har valgt en ventilert tørketrommel er det viktig at den er plassert nær avtrekkskanalen, noe som ofte betyr at den må plasseres mot en yttervegg.
#4 - Tørketrommelens energiforbruk
Tørketrommel er foreløpig ikke inkludert i den nye energimerkeordningen, i skrivende stund, og du bør derfor fortsatt se etter en A+++ merket tørketrommel dersom du ønsker den mest energieffektive maskinen.
Kondensatortørker er ofte de mest energieffektive tørketromlene, men ofte er forskjellen mellom energieffektiviteten til en kondensator og en ventilert tørketrommel ikke veldig stor.
Velger du sensorteknologi og elektronisk styring kan du ofte spare enda mer energi enn med en tørketrommel som utelukkende er tidsstyrt.
Energieffektiviteten avhenger imidlertid av flere faktorer, for eksempel hvis du kjøper en A+++ merket maskin med en kapasitet på 9 kilo, men ikke utnytter denne kapasiteten hver gang du tørker klær, så kan du ikke stole fullt ut på energieffektiviteten, da denne er beregnet for en full maskin.
Du kan derfor ende opp med en relativt dyrere maskin enn om du hadde valgt en tørketrommel med kapasitet på 5 kilo, med energimerke A.
I stedet for å se på energimerket, kan du se på det årlige energiforbruket i kWh, som er oppgitt basert på et standardforbruk på 140 tørkesykluser i løpet av et år, ved bruk av et bomullstørkeprogram.
Her kan du enkelt sammenligne de ulike maskinene og se hvilken maskin som er mest energieffektiv, men husk igjen å ta hensyn til at trommelen må fylles.
#5 - Ekstra funksjoner i tørketrommelen
Du kan finne mange forskjellige ekstrafunksjoner i de forskjellige modellene av tørketromler, og disse kan være nyttige i forskjellige situasjoner eller til forskjellige stoffer.
Ytterligere funksjoner i en tørketrommel kan omfatte:
- Dampfunksjon - anti-krøll funksjon, som gjør at klærne kan ligge lenger i tørketrommelen før de blir krøllete.
- Reverserende trommelaksjon - her roterer trommelen vekselvis i den ene og den andre retningen, og kan dermed løsne tøyet fra trommelveggen, slik at tøyet tørker raskere og blir mindre slitt.
- Sensorstyring - også kalt fuzzy logic og er en funksjon som måler fuktigheten i avtrekksluften og holder temperaturen stabil.
- Timer - også kalt utsatt start og sørger for at du kan la maskinen starte slik at den er ferdig når du rekker å tømme maskinen og dermed unngår at klærne blir krøllete.
#6 - Tørking av dyner og store gjenstander i tørketrommelen
Du kan med fordel kjøpe noen tørketromler når du har vasket dyne, dunjakke eller puter og disse må tørkes i tørketrommelen.
Kulene hjelper til med å løsne dun og fibre slik at de ikke klumper seg sammen, noe som gjør at dyner, puter eller jakker ikke kan tørkes skikkelig og blir klumpete å se på.
Dun og fiberfill har en tendens til å henge sammen i store klumper når de blir våte, og det gjør at maskinen må jobbe hardere for å tørke dyner og puter.
Ved å bruke tørkekuler i tørketrommelen «bokses» dun- eller fiberfyllet fra hverandre, slik at luften kan tørke fyllet jevnt, og du unngår klumper i dynen eller jakken.