Vaskemaskin

Her finner du vårt utvalg av vaskemaskiner til hjemmet, sommerhuset eller til og med campingvognen. Vaskemaskiner er en absolutt nødvendighet i de aller fleste hjem, og finnes i mange typer.

Filtrer
Sortering

Se mer om Vaskemaskin

7 ting du bør vurdere når du kjøper en vaskemaskin

Når du skal kjøpe vaskemaskin er det mange ting du må vurdere for å sikre at du gjør det riktige kjøpet.

Vi gir derfor her en rekke eksempler på avveininger du kan gjøre før du kjøper vaskemaskin, slik at du er sikker på å få den vaskemaskinen som passer dine behov.

#1 - Hvor mye vaskekapasitet trenger du?

Når du skal vurdere å kjøpe vaskemaskin er et av de første spørsmålene du må stille deg selv hvor stor vaskekapasitet du trenger.

Dette har stor innvirkning på vaskemaskinen, både når det gjelder vann- og energiforbruk, men også på størrelse og pris på vaskemaskinen.

Bor du for eksempel alene eller bare vasker små porsjoner klær om gangen, så kan det hende du trenger en vaskemaskin med litt mindre vaskekapasitet.

Her kan en vaskemaskin med en kapasitet på rundt 3 - 4 kg være den beste størrelsen for deg, pluss at den blir billigere i innkjøp og i daglig bruk.

Er du derimot en del av en større husholdning, så vasker du kanskje daglig eller i større porsjoner, noe som da stiller større krav til vaskemaskinens kapasitet og holdbarhet.

Hvis dette er tilfelle, så kan en vaskemaskin med kapasitet på 7 - 9 kg være det riktige kjøpet.

Det anbefales imidlertid at du fyller opp vaskemaskinen når du kan, da dette reduserer sløsingen av både vann og energi.

Har du veldig svingende mengde klær, eller vil du bare bli helt kvitt, så kan du også kjøpe en vaskemaskin med automatisk mengde.

Denne funksjonen veier klærne du legger i vaskemaskinen, og sørger for at den bruker riktig mengde vann til akkurat den vasken.

Så på denne måten kan du sørge for at du ikke kaster bort mer vann og energi enn høyst nødvendig og dermed beskytte naturen.

Så undersøk hvor mye klær du vanligvis vasker hjemme, slik at du er sikker på å finne vaskemaskinen med den kapasiteten som passer ditt forbruk.

#2 - Hvor mye plass har du til vaskemaskinen?

Ikke alle boliger har like mye plass til vaskemaskin, så du må kanskje vurdere hvor mye plass du har hjemme slik at du kan velge riktig type vaskemaskin.

Hvis du ikke har mye plass, så må du kanskje vurdere en toppbetjent vaskemaskin, da de ofte er smalere og mer egnet for steder hvor det er plassmangel.

Det kan også være at du gjerne vil ha både vaskemaskin og tørketrommel, men ikke har plass til begge maskinene.

I så fall kan det være en idé å vurdere om du bør kjøpe kombinert vaskemaskin og tørketrommel.

Prisen er dyrere enn en vanlig vaskemaskin, men er på nivå med prisen du må betale for både vaskemaskin og tørketrommel, så det går omtrent til t.

Det må imidlertid påpekes at en kombinasjonsmaskin ikke er på langt nær like effektiv som en vanlig tørketrommel og du må derfor regne med at de bruker mer strøm.

Det er derfor viktig at du sjekker om du har nok plass til vaskemaskinen du ønsker, slik at du ikke ender opp med å kjøpe feil modell.

#3 – Hvor mye energi trenger vaskemaskinen?

Vaskemaskiner bruker generelt mye energi sammenlignet med resten av forbruket vårt, og det er derfor viktig at du tenker over hvor mye energi vaskemaskinen trenger.

Vaskemaskiner er ofte energimerket og det er viktig å vurdere hvilket energimerke du ønsker.

Forskjellen mellom de ulike energimerkene kan utgjøre opptil flere hundre kroner spart per år.

For eksempel kan en vaskemaskin med energimerke E koste rundt 365 kroner per år i strømforbruk, mens en vaskemaskin med energimerke A kun vil koste rundt 210 kroner per år.

Dette avhenger selvfølgelig også mye av forbruk og hvor ofte du vasker klær.

En vaskemaskin med bedre energimerke er dyrere enn en med dårligere energimerke, men besparelsene du får over tid vil ofte gjøre at den bedre maskinen blir billigere til slutt.

Det er derfor svært viktig at du tenker over hvilket energimerke vaskemaskinen din skal ha, slik at du kan spare best på strømforbruket ditt.

#4 - Støynivå

Du må kanskje vurdere hvor støyende vaskemaskinen er, spesielt hvis den er plassert i nærheten av en stue.

Hvis vaskemaskinen nynnet høyt mens du så på fjernsyn, kan det tenkes at det ville forårsake mye irritasjon på sikt.

Mange vaskemaskiner har også et utall forskjellige vaskeprogrammer som er optimalisert for ulike typer vask.

Det kan derfor være at du må vurdere hvor mange og hvilke vaskeprogrammer du trenger, da dette kan hjelpe deg med å gjøre tøyet lettere å ta på seg.

#5 - Motortype

Det finnes også vaskemaskiner med ulike typer motorer, som kan påvirke om det er riktig maskin for deg.

Det er generelt to typer motorer, den tradisjonelle motoren som drives av en drivrem og den børsteløse motoren som drives av magneter.

Den tradisjonelle motoren finnes stort sett i de billigere vaskemaskinene , hvor du kanskje ikke trenger å bruke vaskemaskinen så ofte.

Drivremmen på denne motoren kan bli overopphetet hvis du vasker flere ganger på rad, pluss at remmen kan slites så mye at den må skiftes

Den karbonfrie motoren bruker derimot magnetiske felt til å drive vaskemaskinen.

Denne motortypen er generelt mer støyvennlig og kan vare mye lenger, da det ikke er så mange bevegelige deler som kan slites ut på sikt.

Vaskemaskiner med denne typen motor er imidlertid dyrere enn om de hadde den tradisjonelle motoren, men de er billigere i drift og har lengre levetid.

#6 - Levetid

Levetiden til en vaskemaskin kan variere mye avhengig av en rekke forhold.

Du kan regne med at en vanlig vaskemaskin har en levetid på ca. 8 - 10 år hvis du vasker ukentlig 4 -5 ganger.

Investerer du derimot litt mer i en høykvalitets vaskemaskin, kan du nok regne med at den holder ca. 15 - 20 år med 4 - 5 ukentlige vask.

Levetiden kan imidlertid variere på grunn av flere ting, primært er dette hvor mye vaskemaskinen brukes, da flere vask betyr mer slitasje på maskinen.

Det kan imidlertid også være at hvis det lokale vannet har mye kalk i vannet, kan det sette seg i maskineriet eller på varmeelementet, noe som i verste fall kan føre til at vaskemaskinen brenner ut.

Det er derfor viktig at hvis du ønsker at vaskemaskinen skal vare lenge, at du ikke går på kompromiss med kvaliteten.

Til syvende og sist kan dette også spare deg for mye penger, siden en skikkelig vaskemaskin kan spare deg for flere hundre kroner i året i energi og tjene inn eventuelle besparelser på kvalitet hjemme etter bare noen år.

#7 - Vanlig eller bærbar vaskemaskin?

I tillegg til de vanlige vaskemaskinene som du mest sannsynlig er kjent med, finnes vaskemaskiner også i små, kompakte modeller.

Denne typen vaskemaskin passer spesielt godt for deg som bor i en mindre leilighet, eller kanskje en hybel hvor det ikke er mye plass.

Den kan også brukes i sommerhuset eller campingvognen, så du slipper å bruke offentlige vaskerom.

Ulempen er imidlertid at denne typen vaskemaskiner har mye mindre kapasitet enn vanlige vaskemaskiner, og dermed kan det kreve mange vask før du kommer deg gjennom alt vasken.

 

Kortbetaling
avXperten
Language: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Gratis frakt - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva