RIAA Forsterker

Her er vårt utvalg innen RIAA Forsterker.



Forsterker RIAA (RCA) Nedis
 4 Anmeldelser
Forsterker RIAA (RCA) Nedis
Forsterker RIAA (RCA) Nedis
 4 Anmeldelser

Kobling mellom platespiller og stereoanlegg
Farge: Svart

     Les mer      På lager

RIAA-forsterkere - Forbedre lytteopplevelsen

På denne siden finner du vårt utvalg av RIAA-forsterkere til din platespiller eller anlegg, slik at du kan nyte all den beste musikken med kvalitetslyd.

Lyden fra systemet eller platespilleren vil vanligvis ikke være bedre enn signalkildene dine . det er her RIAA-forsterkeren på mange måter trer inn og blir en signalkilde, derfor er det viktig å velge en RIAA som passer din platespiller eller pickup-kombinasjon optimalt.

RIAA-forsterkeren forsterker og utjevner signalet fra sin pickup, slik at signalene behandles riktig og dermed kan sendes videre til lydforsterkeren som et normalt signal.

RIAA-standarden er satt av Recording Industry Association of America, og er standarden for hvordan du spiller inn og spiller vinylplater.

Når du spiller inn og klipper en vinylplate er det som regel mest interesse for hvordan du kan legge mest mulig innhold på hver side av plata.

Derfor ble RIAA-standarden oppfunnet rundt 1950 med mål om å tillate lengre spilletid, forbedre lydkvaliteten på platene, og sørge for å holde lyden så ren og støyfri som mulig.

Når skjærehodet skal kutte rillene i originalplaten er det stor forskjell på bredden på selve rillene, avhengig av om det er en dyp basstone eller en lys diskanttone som skal kuttes.

Bass tar opp mer plass i rillene enn diskant gjør, og derfor er en rille som inneholder basslyder vanligvis fysisk bredere enn en rille som kun inneholder diskantlyder; det krever vanligvis mer energi og større oscillasjoner for å generere de dypere og langsommere frekvensene.

Hvis du derimot kuttet platene uten RIAA-utjevning ved god signalstyrke, ville den lange bølgelengden og utgangen av basstonene fylt sporene for mye.

Sporene kan bli så brede at pickupen ville ha problemer med å lese dem ordentlig , og de ville ta så mye plass at du bare kan ha omtrent noen få minutter med musikk på hver side av platen.

Vinyl er generelt et veldig støyende musikkmedium, og uten ekstra tonekontroll kan avspillingen fylles med skrapelyder, overflatestøy og lyder fra nålen, veldig likt lakkplatene fra helt gamle dager.

For å unngå dette må du derfor kanskje utjevne signalet før det kuttes til masteren.

4 ting du må vite før du kjøper RIAA-forsterkere

En forsterker er rett og slett en krets som forsterker lyden og justerer nivåene på bass- og diskanttonene slik at du kan få en bedre og klarere lytteopplevelse.

En RIAA-forsterker brukes når du vil koble platespilleren din til utstyr med linjeinnganger, for eksempel en datamaskin eller forsterker.

Teknologien går ut på at man etter innspilling av musikk demper de dypere frekvensene i for eksempel bass og trommer med en fast verdi, for så å heve de øvre frekvensene fra for eksempel fløyter med fast verdi, før man kutter vinylen, for å kunne få alle frekvensområdene med .

I tillegg til å endre frekvensene til de opprinnelige verdiene, forsterker din RIAA-forsterker også det lavere signalet fra en platespiller til det mer vanlige linjenivået som brukes i dag.

#1 - RIAA-standarden i praksis

RIAA-standarden er ofte ikke så komplisert i praksis som mange tror.

Før du kutter plata må du redusere bassen med ca 20 dB og heve diskanten med 20 dB, slik at plata skrives ut med svært lite bass og mye diskant, da rillene tar mindre plass og det blir dermed plass til mer musikk.

Samtidig er diskantnivået betydelig høyere enn overflatestøyen som uunngåelig vil være på plata.

Når plata dermed spilles, og signalet fra pickupen sendes gjennom RIAA-forsterkeren, skjer akkurat det motsatte; bassen forsterkes med 20 dB, og diskanten dempes med tilsvarende 20 dB.

Dermed blir bassen dyp og dynamisk igjen, mens diskanten lander på sitt normale nivå igjen, og du får den lytteopplevelsen musikken var ment å være.

Med hensyn til overflatestøyen dempes den sammen med diskantsignalet; dette betyr at bass og diskant igjen høres ut som de skal, men nå med 20 dB mindre overflatestøy.

Dermed forsterkes signalet til et passende nivå, slik at det tilsvarer omtrent samme nivå som signalet som kommer ut av en CD-spiller eller en musikkstrømmeenhet.

#2 - Bevegelig magnet og bevegelig spole

På baksiden av de fleste RIAA-forsterkere kan du typisk finne en liten bryter og et par separate innganger for MM- og MC-pickuper (henholdsvis Moving Magnet og Moving Coil).

Dette er fordi de to pickup-typene har hver sin utgangsspenning og dermed volumnivå, og derfor må de forsterkes forskjellig.

En MC pickup har svært lav utgangsspenning og krever derfor en tilsvarende høyere forsterkning.

For eksempel må MM- og high-output MC-pickuper forsterkes med rundt 40 dB, mens rene MC-pickuper ofte krever en forsterkning på rundt 50-60 dB.

High-output MC pick-ups krever vanligvis MM-innganger, selv om de er en MC pick-up.

#3 - Jordforbindelse

Bak på RIAA-forsterkeren finner du også en jordforbindelse.

Det er her du kobler rammer fra platespillere til forsterkere, slik at du nøyaktig eliminerer støystrålingen som kan oppstå på lydsignalet.

På mange platespillere er det ofte en liten kabel for jordforbindelse sammen med signalkabelen , mens på andre må du selv legge inn en kabel fra jord til platespiller, og i sjeldne tilfeller kan du oppleve at det ikke er separat. jordforbindelse, da den er innebygd i signalkabelen .

Derfor, hvis det er en separat jordledning, bør du alltid koble den til; det gjør ikke vondt, og noen platespillere kan lage mye støy hvis du ikke kobler til en ramme.

#4 - Tilpasning av RIAA og Pickup

Det er viktig at utgangen til pickupen og inngangen til RIAA er impedanstilpasset til hverandre.

Impedans er den elektriske motstanden som en elektrisk komponent eller transduser (en komponent som konverterer fra en form for energi til en annen) tilbyr til vekselstrøm.

Derfor er det viktig å sørge for at utgangen til pickupen og inngangen til RIAA har riktig elektrisk motstand mellom hverandre, slik at signalet blir korrekt overført.

Inngangsmotstanden til RIAA en må samsvare med den tilkoblede pickupen.

På mange RIAA-forsterkere er det ingen mulighet til å justere impedansen, siden det i dette tilfellet kun er ett nivå som passer de fleste av alle pickuper.

For MM-pickuper og high-output MC-pickuper er inngangsimpedansen typisk 47 ohm, så du kan nesten alltid bare koble dem til og spille musikk.

Annerledes er det med MC-pickuper, hvor man typisk risikerer å måtte bruke en inngangsimpedans mellom 10 og 200 ohm , og derfor vil inngangsimpedansen ofte være satt til 100 ohm, noe som fungerer fint med de fleste MC-pickuper.

Imidlertid er MC-pickuper vanligvis ganske forskjellige, så du kan finne ut at noen RIAA-forsterkere kan variere inngangsimpedansen for å matche RIAA spesifikt til den tilkoblede pickupen.

Lyden kan endres hvis du ikke bruker riktig innstilling, så det kan være lurt å konsultere brukermanualen til pickupene og se hva produsenten har anbefalt.

En RIAA forforsterker brukes når du ønsker å koble din tradisjonelle platespiller til utstyr med linjeinngang som eksempelvis en datamaskin eller forsterker. Selve teknologien kan være litt komplisert å forklare, men i korte trekk går det ut på at man etter innspilning av et stykke musikk demper de dype frekvensene i eksempelvis bass eller stortromme med en fastlagt verdi, og hever de øvre frekvensene fra eksempelvis hihat eller fløyte med en fastlagt verdi innen skjering til vinyl for å kunne få alle frekvensområdene som ¨ ellers ikke ville være mulig med den tykkelsen en plate har.

 

Kortbetaling

 

 

 

avXperten
MenyKontaktKurvSøk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva