Sovepose

Sovepose til camping, teltturen, eller rett og slett for å sove ute i hagen en varm sommernatt. En god sovepose kan være nødvendig spesielt for bobiler eller friluftsentusiaster som ønsker gode soveforhold.

Filtrer
Sortering

Se mer om Sovepose

Bestway 68099 Pavillo Evade 15 Sovepose (180cm) Blå
279 kr
Kjøp
Bestway 68099 Pavillo Evade 15 Sovepose (180cm) Blå

Perfekt for teltturen
Bæreveske inkludert

Se mer Fjernlager
Levering: 14-22 virkedager
Senest 29. maj 2024

Sovepose - Enkel overnatting for din neste campingtur

En god sovepose kan bidra til å gi deg en god natts søvn på ditt neste eventyr, uansett om det er en overnatting med familie eller venner, en telttur på den danske landsbygda, eller et eventyr under kaldere forhold.

På denne siden finner du vårt utvalg av soveposer til mange forskjellige formål, temperaturer og miljøer.

En sovepose er nesten uunnværlig hvis du ofte drar på friluftsopplevelser i form av camping, fotturer eller sykkelturer, men den kan også være nyttig i situasjoner der du må overnatte med venner eller familie og ikke vil dra med en tykk dyne med bil eller offentlig transport.

Det finnes mange forskjellige modeller av soveposer og når du er på jakt etter en sovepose kan du fort bli overveldet av de mange forskjellige alternativene du har å velge mellom.

Det er ikke nok å velge mellom utformingen av en sovepose, men man må ofte også ta stilling til konsepter som;

  • Komforttemperatur
  • Årstid
  • Vekt
  • Pakkestørrelse
  • Fylle
  • Passe
  • Størrelse
  • Glidelås
  • Ytre og indre materiale
  • Oppbevaring og vedlikehold

Så hvis du er i tvil om hvilken sovepose du skal velge og er nær ved å gi opp er det helt forståelig, derfor har vi samlet litt kunnskap nedenfor som forhåpentligvis kan gjøre valgene dine litt enklere og hjelpe deg å finne raskere til riktig soveplass bag for dine behov.

5 konsepter du bør kjenne til når du skal finne en sovepose

Er du på jakt etter en skikkelig god sovepose til å følge deg på din neste friluftstur, og ikke har kjøpt sovepose siden 80-tallet eller kanskje aldri, så kan de mange modellene på markedet være vanskelige å velge mellom.

Dette er blant annet fordi det er en rekke begreper som betegner egenskaper ved soveposen som kan være vanskelig å tolke fullt ut.

Nedenfor prøver vi å gi deg en oversikt over de ulike begrepene og hva de dekker, slik at du raskere kan finne en sovepose som kan være relevant for ditt behov.

#1 - Soveposetemperatur og årstid

Noe av det første du sannsynligvis kommer over i jakten på en ny sovepose er hvor varmt det skal være, årstiden eller hva komforttemperaturen er.

Det er stor forskjell på om soveposen skal brukes en varm sommernatt i Danmarks natur, en høstnatt i Nord-Norge eller om du rett og slett bruker soveposen når du overnatter innendørs med venner og familie.

Det kan bli veldig fort varmt med vintersovepose for innendørs overnatting, eller sommersovepose for overnatting i naturen om vinteren.

Derfor bør du først vurdere når på året du trenger soveposen og hvor, eller i hvilke situasjoner.

Når du har den på plass kan du vurdere om du alltid er litt kald når du sover, eller om du generelt er veldig varm når du sover.

Det er veldig individuelt når forskjellige mennesker fryser og derfor er det vanligvis oppgitt en temperaturskala på soveposene, som forteller om komforttemperaturen for både menn og kvinner.

Komforttemperaturen skal måles etter den europeiske standarden EN 13537, og denne skalaen forteller deg hvor kaldt det må være før du begynner å fryse i soveposen.

Men husk at dette tallet er veiledende og fryser du lett kan det være en fordel å velge en sovepose hvor komforttemperaturen er litt høyere.

#2 - Soveposefyll

Ofte kan du finne soveposer som har enten fiber- eller dunfyll, og disse to typene fyll har hver sine fordeler og ulemper.

Ned

En sovepose fylt med dun har ofte følgende fordeler og ulemper.

Fordel

Ulemper

God sovekomfort

Tåler ikke fuktighet

God temperaturregulering

Kan klumpe seg sammen når den utsettes for fuktighet

Lav vekt

Krever ofte mer vedlikehold

Lav pakningsstørrelse

Prismessig i den dyre enden

Langt liv

Veldig komfortabel

Soveposer med dun kan ofte føles mer behagelige, men de er ikke gode å ta med ut i naturen hvis det er fare for regn eller bli svært fuktig, da dunet lett kan klumpe seg sammen og dermed miste isolasjonsevnen.

Fiber

Soveposer av fiber er ofte mer fleksible med tanke på bruk, men har også både fordeler og ulemper:

Fordel

Ulemper

Tåler høy luftfuktighet

Veier ofte mer enn ned

Fyllet er alltid jevnt fordelt

Høyt pakkevolum

Krever ikke så mye vedlikehold

Kortere levetid enn dun

Billigere enn dun

Lav temperaturregulering

#3 - Størrelse og passform på sovepose

Størrelsen på soveposen er det neste du bør vurdere, eller kanskje heller finne ut av, for er soveposen for stor for deg, så blir det for mye luft i posen, som må varmes opp før du har en deilig varm bag å sove i, og er den for liten kan fyllet klumpes sammen, noe som reduserer isolasjonsevnen.

Du bør med andre ord velge en sovepose som er ca. høyden din +/- noen centimeter, i lengden, og velg samtidig en sovepose der du ikke trenger hjelp til å glide den opp.

Det skal være litt luft rundt deg, men ikke for mye, og hvor mye avhenger også av passformen du ønsker.

Ja, passform er også et begrep når man snakker om en soveposes egenskaper, og det beskriver designet på soveposen.

Tiden da en sovepose enten var en teppepose eller en oval sovepose er gått, og nå er det vanligvis 4 passformer å velge mellom.

  • Teppepose
  • Mummipose
  • Oval
  • Anatomisk

Mens pleddposen ofte er mest behagelig å ligge i, er det mye luft som må varmes opp før posen er varm og behagelig, og samtidig har denne passformen ofte en lang glidelås hvor varmen kan slippe ut. .

Det er faktisk problemet med for lite og for mye luft at det er mulig å justere ved å velge en annen passform.

Den ovale passformen er et godt alternativ til pleddvesken, da den fortsatt har god plass, men ikke fullt så mye som i pleddvesken, og derfor vil den kunne varmes opp raskere.

I den andre grøften har vi den anatomiske passformen, som er helt tett på kroppen, med minimalt med luft rundt kroppen, som ofte vil være valget for ekstreme naturopplevelser.

Mummi-soveposen er den mest brukte passformen fordi den er en god mellomting mellom en anatomisk og en oval, og samtidig er den tilgjengelig i mange forskjellige komforttemperaturer.

Blir du litt klaustrofobisk av å ligge i sovepose, så gå forbi den anatomiske og velg heller en mumiesovepose, som tross alt har litt mer plass til armer og ben.

Velg den passformen du føler er mest behagelig for kroppen din, slik at det å ligge i soveposen ikke blir en straff, og du får mest mulig ut av din nye sovepose.

#4 - Soveposevekt og pakkestørrelse

Det er stor forskjell på hvor mye en sovepose veier, og dette kan være spesielt viktig hvis du skal på tur, hvor du ønsker å minimere vekten på ryggen mest mulig.

Men lav vekt er ikke alltid nok, for dersom soveposen tar like mye som en utstoppet handlepose fra supermarkedet, kan den også være vanskelig å ha med seg.

Derfor bør du vurdere hva som er viktig for deg og hvor mye plass du har til å ta med deg soveposen.

Soveposer kan veie så lite som noen hundre gram eller opptil noen få kilo, og noen modeller kan komprimeres ned for å fylle mindre enn en 2 kg pose mel.

Så det er mange alternativer for å få en sovepose for dine behov.

#5 - Oppbevaring og vedlikehold av sovepose

Når du har funnet soveposen som dekker dine behov, kan du ta godt vare på den, slik at levetiden blir lengst mulig, og du kan vente mange år før du må ut for å finne en sovepose igjen.

Når du ikke er på tur kan du med fordel oppbevare soveposen utpakket, hengende på en kleshenger i garderoben eller pakket ukomprimert i en større bag enn den du pakker soveposen i når du skal på tur.

Til slutt, ikke la soveposen ligge i kompresjonsposen for å spare plass, da den kan få pustevansker.

Har du en dunpose er det viktig å henge den opp, da den ellers kan miste isolasjonsevnen.

Sørg for at soveposene oppbevares på et tørt og varmt sted, eller pakket inn i en lufttett pose som ikke komprimerer innholdet.

Unngå å vaske soveposen for ofte, men la den heller lufte ute, med mindre den er desidert skitten og flekkete.

Når det skal vaskes, gjør dette i maskinen ved lav temperatur og lav sentrifugehastighet, unngå tøymykner og bruk vaskemiddel til soveposer eller dun.

Vri soveposen med høyere og høyere omdreininger, jo mer vann som har kommet ut av posen, tørk den deretter i tørketrommelen med noen tennisballer, på lav varme.

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva