Brannslukker

Effektive brannslukningsapparater for små branner med pulver eller skum. Med et pulverapparat kan du begynne å bekjempe mindre branner raskere.

Se mer om Brannslukker

Brannslukningsapparat - sikrer boligen når uhellet er ute

Brannslukkere er uunnværlige, og mange steder også lovpålagte, for å ha økt sikkerhet mot uforutsette branner.

Med et brannslukningsapparat i hjemmet eller bedriften er du bedre beskyttet mot potensielle branner og har større sjanse for å redusere skadene som kan oppstå dersom en brann skulle oppstå.

Den kan enkelt tas ut og brukes umiddelbart, slik at du kan slukke en liten brann før den sprer seg.

4 ting du bør vurdere når du kjøper et brannslukningsapparat

Trenger du et nytt brannslukningsapparat er det en rekke viktige vurderinger du bør ta, slik at du er sikker på å få riktig brannslukningsapparat til hjemmet eller bedriften.

Vi gir deg derfor nedenfor noen eksempler på vurderinger du bør gjøre, slik at du kan gjøre en best mulig vurdering.

#1 - Type brannslukningsapparat

Det finnes en rekke forskjellige typer brannslukningsapparater og det er viktig å kjenne forskjellen på dem slik at du vet hvilken type du trenger.

Pulverslokkeren er en av de vanligste typene brannslukkere, og dette er fordi den kan brukes på de fleste typer branner som kan oppstå, pluss at den er enkel og trygg å bruke for en utrent person.

Den har ganske lang rekkevidde, så du trenger ikke være i nærheten av brannen for å slukke den med et pulverapparat.

Pulverslokkeren er også svært nøyaktig, og pulverpistolen i enden av slangen gjør det enkelt for brukeren å treffe brannen direkte, noe som er viktig ved bruk av pulverslokker.

CO-2 slokkeren, også kalt karbondioksidslokkeren, er en annen type brannslukningsapparat som er svært god mot elektrisk brann i elektriske installasjoner eller andre apparater.

Den fungerer ved å dekke området med et tykt lag CO2, en gass som er tyngre enn vanlig luft, og som fortrenger den vanlige luften vekk fra brannen, slik at den ikke kan tilføres oksygen, hvoretter den går ut.

En annen fordel med CO2-slukningsapparatet er at det er veldig rent, da det bare avgir noe gass som fordamper igjen.

Typer brannslukningsapparater du finner generelt:

  • Pulverslokker
  • CO2 Slukningsapparat
  • Skumslukningsapparat
  • Vannslukker
  • Stek skum
  • Spraybokser

Skumslukningsapparatet brukes ikke så mye lenger, da det ikke er særlig miljøvennlig, men har du litt bensin eller annen brennbar væske er det veldig bra for å slukke den typen brann.

Ønsker du et brannslukningsapparat som er bra for mindre boliger eller å ha i bilen, kan du også få en mindre sprayboks som du kan ha liggende.

Det er greit hvis du ikke vil ha en stor blokk med et brannslukningsapparat liggende rundt i hjemmet, men hvor du kan ha en sprayboks i en av skuffene på kjøkkenet.

Du kan raskt og enkelt løfte en sprayboks opp i skuffen hvis du f.eks. skulle det oppstå brann på kjøkkenet eller i stua ved siden av.

Det er imidlertid greit å undersøke hvilke typer branner sprayboksen er god for, slik at du bedre kan vurdere hvilken type du best kan bruke.

#2 - Merketyper

Det er viktig å kjenne til de ulike branntypene som kan oppstå når du skal kjøpe et brannslukningsapparat, da de ulike brannslukningsapparatene ikke er like effektive mot alle typer branner.

Vi gir derfor en oversikt over de ulike branntypene og hvilke brannslukkere som best kan brukes mot dem, slik at du har mulighet til å velge det brannslukningsapparatet som passer dine behov.

Merketyper i henhold til dansk/europeisk modell:

  • Brannklasse A - Brennbare faste materialer, f.eks. papir, papp, tekstiler, noen plastmaterialer og alle glødedannende materialer.
  • Brannklasse B - Brannfarlige væsker, f.eks. bensin, diesel, oljer, sprit, maling og lignende.
  • Brannklasse C - Brannfarlige gasser, f.eks. propan, butan, naturgass og lignende
  • Brannklasse D - Brannfarlige metaller, f.eks. magnesium, natrium, aluminiumspulver, jernsulfid, titan etc
  • Brannklasse E - Elektriske branner, f.eks. brann i elektriske installasjoner og andre elektroniske enheter.
  • Brannklasse F - Steking, f.eks. matoljer, fett og frityrsteking.

Nedenfor kan du se hvilke typer brannslukningsapparater som kan slukke de ulike branntypene:

Type brannslukningsapparat

Brannklasse A

Brannklasse B

Brannklasse C

Brannklasse D

Brannklasse E

Brannklasse F

Pulver

Ja

Ja

Ja

Nei

Ja

Nei

CO2

Nei

Ja

Ja

Nei

Ja

Nei

Skum

Ja

Ja

Nei

Nei

Nei

Nei

Frityr skum

Ja

Ja

Nei

Nei

Nei

Ja

Vann

Ja

Nei

Nei

Nei

Nei

Nei

Sprayboks

Ja

Ja

Nei

Nei

Ja

Ja

Så hvis du er på utkikk etter et nytt brannslukningsapparat til hjemmet eller bedriften, vurder mulige branner som kan oppstå slik at du kan velge riktig brannslukningsapparat for det.

#3 - Størrelsen på brannslukningsapparatet

Når du er på utkikk etter et nytt brannslukningsapparat kan det også være viktig å vurdere hvor stort det skal være, slik at du får et i den størrelsen du trenger.

Ønsker du et lite brannslukningsapparat til hjemmet, kan du få brannslukningsapparater ned til 1 kg størrelse, som er ypperlige til å slukke de fleste småbranner du kan komme borti.

Disse er heller ikke spesielt store, så de tar ikke så mye plass i hjemmet, da du kan ha dem liggende i skapet eller i en skuff uten store problemer.

De mindre modellene er heller ikke så tunge, så de er lettere å håndtere enn de tyngre brannslukningsapparatene, noe som kan være viktig når det bryter ut brann og man skal kunne reagere raskt.

Størrelse på generelle brannslukningsapparater:

  • 1 kg
  • 2 kg
  • 6 kg

Fordelen med å ha et stort brannslukningsapparat på inntil 6kg er at du har større sjanse til å slukke større branner dersom de har hatt mulighet til å spre seg.

Et lite brannslukningsapparat har ikke så veldig mye slokkemateriell, så hvis du ønsker å være fullstendig beskyttet mot større branner kan det være lurt å investere i et større brannslukningsapparat.

I de fleste tilfeller kommer også de større typene brannslukningsapparater med veggbrakett, slik at du kan sette den opp hvor du vil, f.eks. i et skap, på vaskerommet eller ute i garasjen.

Hvis du ønsker et veldig lite brannslukningsapparat, kan du også få det i form av en sprayboks, som er liten nok til å ha i kjøkkenskuffen eller på en hylle.

#4 - Plassering av brannslukningsapparat

Du bør også vurdere hvor du ønsker at brannslukningsapparatet skal plasseres når du kjøper et.

Dette kan ha stor betydning for hvor effektivt det er dersom det oppstår brann.

Skal du ha det i hjemmet, så er det nok lurt å ha brannslukningsapparatet plassert relativt sentralt, da det ofte er på kjøkkenet eller i stue og stue hvor det oppstår brann.

Hvis du ønsker å beskytte deg selv fullt ut, kan det være at du bør ha to brannslukkere, ett for innendørs bruk og ett for utendørs bruk.

For bedrifter og andre yrker er det viktig at du setter deg inn i næringstilsynets krav, slik at du er sikker på at du plasserer brannslokkerne dine trygt og i henhold til reglene.

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva