Stasjonær datamaskin

Stasjonær PC for alle behov. Trenger du en ny stasjonær datamaskin for enten jobb eller spill, har vi løsninger på denne siden.

Filtrer
Sortering

Se mer om Stasjonær datamaskin

Stasjonær PC - For spill og arbeid

Det kan være flere grunner til at du for øyeblikket er på utkikk etter en stasjonær PC, kanskje din gamle PC trenger en utskifting, eller dine behov og formål har endret seg.

Uansett hvorfor du trenger en ny stasjonær PC, er det viktig å finne en PC som passer formålet og dine behov.

Men det kan være en ufremkommelig jungel å navigere når du skal finne en ny stasjonær PC, for det finnes mange forskjellige modeller, med forskjellige spesifikasjoner, og hvis du ikke er dataspesialist, kan ord som RAM , grafikkort , porter og minne nok til å få deg til å snu igjen.

På denne siden finner du ikke bare vårt utvalg av stasjonære PC-er, men også hjelp til hvordan du finner riktig datamaskin for ditt formål og behov.

Har du en stasjonær PC hvor du har begynt å oppleve en av følgende ting, eller kanskje alle?

  • Strømmåleren blir gal når du slår på PC-en
  • Du kan både nå bakeriet og supermarkedet før PC-en er startet opp og klar til bruk.
  • Du kan ikke lenger oppdatere programvare eller operativsystemet på datamaskinen
  • Viften på datamaskinen går uten stopp og datamaskinen er fortsatt varm og bråker.

Alt det ovennevnte kan være tegn på at det er på tide å bytte til en ny stasjonær PC, men det er også mulig at du bare har andre behov eller interesser som krever annen maskinvare?

Uansett, nedenfor kan du finne hjelp til å komme deg litt lettere gjennom jungelen av fremmedord og betegnelser på eiendommer, ved å lese med nedenfor, hvor vi gir deg litt informasjon som kan hjelpe deg å finne den rette stasjonære PC-en for ditt behov.

10 ting du kan vurdere før du kjøper en stasjonær PC

Det finnes mange forskjellige modeller av stasjonær PC på markedet, noen har mye kraft og minne og andre har litt mindre.

Prisen på en stasjonær datamaskin avhenger i stor grad av hvilke krav du har til datamaskinen din, og dine krav avhenger av hvilket formål og behov datamaskinen skal tjene.

Hvis du er forvirret, ikke mist motet, for nedenfor kan du finne en rekke ting som kan hjelpe deg godt på vei til å finne riktig stasjonær PC for dine behov.

#1 - Gode grunner til å velge en stasjonær PC

Vurderer du om du skal investere i en stasjonær PC eller en bærbar PC, er det fortsatt noen veldig gode grunner til å velge en stasjonær PC, til tross for den bærbare datamaskinens umiddelbare popularitet.

For selv om en bærbar PC er lett å bære rundt på forskjellige steder og kan fungere på batteri, har den også noen ulemper, spesielt med tanke på ytelse og lommebok.

Derfor er det fortsatt noen gode grunner til å velge en stasjonær PC, for eksempel:

  • Høyere ytelse - En stasjonær PC har ofte en sterkere prosessor, grafikkort og harddisker, samt mer RAM og mange flere muligheter for oppgraderinger enn en bærbar PC, rett og slett fordi vekt, størrelse og driftstid ikke har samme betydning i en stasjonær PC.
  • Fleksibilitet – En bærbar PC er fleksibel i forhold til hvor du bruker den, men en stasjonær PC er fleksibel i forhold til hva den skal brukes til. En PC kan oppgraderes og utvides med mer RAM, større prosessor og mye mer, og det er ikke så lett i en bærbar PC.
  • Verdi for pengene – En stasjonær datamaskin er ofte ganske mye billigere enn en bærbar, og i tillegg til dette vil du ofte oppleve at du får mye mer ytelse for de samme pengene.

#2 - Finn ut hvilke krav du har til en stasjonær PC

Hvis du ikke kan så mye om datamaskiner og vet nøyaktig hvilke krav du har til din nye stasjonære PC, så er det noen enkle ting du kan vurdere for å finne ut hvilke krav du bør stille til din nye datamaskin.

  • Hvordan vil du bruke din nye datamaskin?
  • Hvilke programmer bruker du primært eller mye?
  • Spiller/spiller du?

Hvis du først og fremst skal bruke datamaskinen til å surfe på internett, sjekke e-post og sosiale medier, så trenger du ikke de veldig høye spesifikasjonene og kan nøye deg med en litt mindre kraftig datamaskin.

Skal du derimot bruke datamaskinen til krevende spill, grafikk eller lyd- og bilderedigering, trenger du en datamaskin med noe mer kraft og hastighet.

Hvis du tar en titt på programmene eller spillene du ofte bruker, kan du få en ide om hvilke krav disse stiller til datamaskinen din for å fungere optimalt.

Disse tre punktene kan dermed være med på å definere minimumskravene du bør stille til din nye datamaskin, og vær klar over at det alltid anbefales å velge en datamaskin med litt mer kraft enn du trenger akkurat nå.

#3 - Prosessor/CPU i stasjonær PC

Prosessoren i en datamaskin, uansett om det er en stasjonær PC eller en bærbar PC, er den komponenten som i samarbeid med minnet bestemmer hvor mange programmer du kan kjøre samtidig, hvor raskt disse programmene kan kjøre og hvordan avanserte disse programmene kan være.

Prosessoren er så å si datamaskinens hjerne og motor, og den styrer alle oppgavene du setter i gang og sørger for at alle nødvendige deler i datamaskinen fungerer.

Uten prosessoren vil ikke datamaskinen kunne fungere.

Prosessoren kalles også en CPU eller en sentralenhet, og det er typisk 2 populære merker av prosessorer fra henholdsvis Intel og AMD .

Når du ser på spesifikasjonene til en prosessor, vil du kunne se følgende informasjon:

Merke - Modell - Generasjon - Undermodell

For en Intel-prosessor vil du derfor ofte kunne finne for eksempel følgende betegnelse:

Intel Core i5 - 4 300

Dette er derfor en Intelcore i5-prosessor av 4. generasjons undermodell 300.

For vanlig bruk trenger du ikke en high-end prosessor, men jobber du med videoredigering, eller gamerspill som krever mye, er det lurt å gå for en nyere prosessor.

#4 - Hva RAM betyr for en stasjonær PC

RAM er minnet i den stasjonære PC-en og er sammen med prosessoren avgjørende for hvor raskt datamaskinen kan behandle og hente data og informasjon.

RAM er plassert på datamaskinens hovedkort og utgjør ikke i seg selv noen stor forskjell for datamaskinens hastighet, men siden RAM hjelper til med å huske data og informasjon mens du bruker datamaskinen, hjelper RAM prosessoren når det er mange oppgaver som pågår samtidig tid.

Størrelsen på RAM er angitt i GigaBytes (GB), og hvis datamaskinen ikke har nok RAM, vil du ofte oppleve at den fungerer tregt, spesielt hvis flere programmer eller faner er åpne samtidig.

RAM kan suppleres med DDR4 eller DDR5, som indikerer teknologien bak.

Muligheten for RAM endres hele tiden, og der det tidligere var tilfredsstillende med for eksempel 8 GB RAM, går mange i dag for minimum 16 eller 32 GB.

I fremtiden vil det utvilsomt stilles enda høyere krav til RAM, i takt med utviklingen av de mange programmene og spillene vi bruker på jobb eller fritid.

Husk at RAM ikke er en indikasjon på hvor mye lagringsplass eller langtidsminne du har for filer og dokumenter, men kun for korttidsminne.

#5 - Integrert eller dedikert grafikkort i stasjonær PC?

Grafikkkortet i en stasjonær PC er det som får bildene på dataskjermen, og det finnes i utgangspunktet 2 typer grafikkort;

  • Integrert grafikkort - Et grafikkort som er en del av prosessoren og konverterer dataene som er opprettet av prosessoren til bilder på skjermen. Dette er åpenbart for tekstkomposisjon, internettsurfing og lignende ikke-krevende oppgaver. Samme RAM brukes som prosessoren og de andre komponentene.
  • Dedikert grafikkort - Spesielt designet for grafisk arbeid, med egen grafikkprosessor, RAM og kjøler. Den øker den grafiske styrken og egner seg spesielt godt til spill og grafiske oppgaver. Kan oppgraderes fortløpende, men bruker mye ekstra strøm.

Det er viktig å påpeke at ikke alle grafikkort er kompatible med alle hovedkort.

Spesielt de nyeste modellene har noen utrolig store størrelser, og vil sjelden passe til et eldre hovedkort .

Her er det viktig å sjekke ditt eget hovedkort, slik at du er sikker på at ditt fremtidige grafikkort faktisk passer.

I tillegg må du også ha tilstrekkelig fysisk plass i PC-dekselet ditt slik at grafikkortet kan settes inn riktig.

#6 - Lagring (HDD eller SSD?)

Alt fra operativsystemet, til spill og andre filer, krever en eller annen form for lagringsplass på PC-en.

I nyere tid har SSD blitt den nye standarden, da de er mange ganger raskere enn harddisker, også kalt HDD.

Det er imidlertid fortsatt en fordel med å bruke en HDD, da de fortsatt er de absolutt beste når det kommer til mengden plass.

Hvis du for eksempel har et stort antall store filer, vil det være mye billigere å lagre dem på harddisker enn SSD-er.

Hvis du derimot først og fremst er en gamer og ikke har annet enn spill på datamaskinen, kan en SSD bidra til å gjøre spillene dine raskere og mer flytende/responsive.

Derfor avhenger valget av hva du faktisk bruker PC-en til, og du kan til og med kombinere løsningene, og for eksempel bruke en SSD til å ha operativsystemet og spillene dine på, samtidig som du lagrer store videofiler, samt annen fil typer, på en HDD i datamaskinen.

#7 - Hovedkort og hvorfor det er så viktig på din PC!

Hovedkort i PC-en din er, som navnet indikerer, moderskipet til datamaskinen.

Det er her alle komponenter er koblet til, og dermed også koblet til hverandre.

Uten riktig hovedkort er det heller ingen selvfølge at dine krevende komponenter faktisk fungerer.

Det krever for eksempel spesifikke typer hovedkort for å kjøre de nyeste grafikkortene eller prosessorene, og du må være veldig bevisst på dette dersom du jobber med å bygge/endre komponenter i PC-en din selv.

Du kan alltid velge en PC som er ferdig bygget og være sikker på at hovedkortet er riktig, men du må likevel være forsiktig om du for eksempel vil bytte grafikkort, da det ikke nødvendigvis passer ditt nåværende hovedkort.

#8 - Antall porter i en stasjonær PC

Antall porter i en stasjonær PC angir hvor mange USB-, USB-C-, HDMI- og DVI-enheter du kan koble til datamaskinen.

Antall porter kan ha stor betydning dersom du har flere eksterne enheter du ønsker å koble til datamaskinen din, og samtidig kan plasseringen ha betydning for hvor nyttig en port er for den aktuelle enheten.

Du finner en datamaskin med for eksempel 6 USB-porter, men hvor de 5 sidene er på baksiden av datamaskinen og kun 1 er foran.

Det kan godt være fordi noen plages av å måtte trekke den stasjonære datamaskinen ut fra veggen for å bytte ut USB-enheten.

Derfor er det lurt å legge merke til hvor portene er plassert og hvor mange det er av hver type port, og så måle det opp mot hver enkelt enhet du ønsker å koble til.

#9 - Alt i én PC? Bli kvitt å måtte velge!

En såkalt alt-i-ett eller alt-i-ett PC er akkurat det navnet tilsier, nemlig en datamaskin som er både skjerm og PC i samme enhet.

Dette gjør at den egner seg spesielt godt til kontorarbeid, da den er lett å flytte med og sparer mye plass.

En alt-i-ett-PC tar ofte mye mindre plass enn en vanlig stasjonær datamaskin, men har den ulempen at komponentene i den ikke er fullt så kraftige som high-end stasjonære datamaskiner.

Hvis du bare trenger en datamaskin til jobben, og ikke vil bry deg med å måtte velge komponenter, skjerm osv., så er en alt-i-ett-PC mest sannsynlig et godt valg for deg.

#10 - Brukte datamaskiner til super gode priser

Hvis du ikke har noe imot å eie en datamaskin som har vært brukt før, er det store summer å spare.

Vi har ofte et utvalg brukte og testede stasjonære datamaskiner som fortsatt fungerer perfekt som de skal, men som rett og slett har vært eid før.

Av denne grunn selges de betydelig billigere enn helt nye datamaskiner, selv om de ofte fungerer nesten perfekt som nye.

Du kan se vårt utvalg av brukte stasjonære datamaskiner ved å bruke filteret til venstre.

Vanlige spørsmål om bærbare datamaskiner

Hvor mye koster det å ha en stasjonær datamaskin på?

Har du en spill-PC med relativt kraftige komponenter bruker den typisk mellom 500-700 Watt i timen. Bruker du denne PC-en for eksempel 4 timer i døgnet, kan du forvente et årlig forbruk på rundt 760 kWh. Du ganger dette ganske enkelt med din kWh-pris, som for eksempel kan være 3 DKK, og i det eksemplet får du en årlig kostnad på DKK 2280. For å ha din stasjonære PC slått på 4 timer i døgnet.

Hvor lenge varer en stasjonær PC?

Bruker du din stasjonære PC utelukkende til jobb, kan den ofte vare i utrolig mange år, opptil 7-10 år avhengig av programmene du bruker. Bruker du din stasjonære PC til spilling, eller til krevende videoredigeringsprogrammer eller lignende, krever det ofte en hyppigere utskifting, typisk hvert 5.-6. år avhengig av utviklingen i spillverdenen.

Kan du kjøre trådløst internett på en stasjonær PC?

Det er mulig å bruke et trådløst nettverk på din stasjonære PC, enten via et USB-modem eller ved å integrere et trådløst grafikkort i datamaskinen. Hastigheten vil ikke være den samme som med en fast internettkabel, men har du ikke mulighet til å kjøre kabel til datamaskinen din, kan det likevel være helt greit med trådløst nettverk i din stasjonære datamaskin.

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva