Sikt og si

Sil og sil for matlagingen. Sikrer optimal skylling av ulike grønnsaker, eller lar deg enkelt sile grønnsaker fra dine supper og andre gryteretter.

Filtrer
Sortering

Se mer om Sikt og si

Sikt og sikt - Høy kvalitet for både baking og matlaging

På denne siden finner du vårt utvalg av sikter og sikter, i høy kvalitet til bruk både ved baking og matlaging.

Uansett om du skal sikte melet til en kake eller sikte en kraft til en saus, kan du finne mange forskjellige former og kvaliteter.

Både en sil og en sil forbindes ofte med et dørslag, men et dørslag har ofte større hull og egner seg derfor til grovere matvarer.

En sil og en sil brukes ofte som betegnelser for samme redskap, men det er ikke det samme å sile noe som å sile noe .

Å sile noe betyr å sile en væske for klumper eller noe, og brukes derfor ofte i forbindelse med en kraft til en saus.

Sikting av noe brukes når du skal få ut et fint pulver av en tørr råvare, for eksempel mel eller melis.

Verktøyet er imidlertid ofte det samme, nemlig en sil, men en sil finnes ofte i flere ulike modeller og hvilken du skal bruke kan avhenge både av hva du skal sile eller sile, og av mengde.

Nedenfor finner du våre forslag til hva du kan se etter når du skal velge sil til kjøkkenet ditt, og du kan vurder å kjøpe flere ulike modeller slik at du har en sil til flere formål.

5 ting du bør vite før du kjøper en Si

En sil er ikke bare en sil, for selv om det er et relativt enkelt kjøkkenredskap, finnes det forskjellige modeller av siler, som alle egner seg til ulike oppgaver.

#1 - Type Si

Det finnes flere ulike typer sikter og sikter, og det kan derfor være vanskelig å vite hvilken type som egner seg best til hvilke formål.

En sil er i utgangspunktet et verktøy som kan sile større deler fra finere deler, men dette kan gjøres på mange måter.

Typen av en sil bestemmes ofte av designet, og dette kan for eksempel inkludere:

  • Finsil - Passer når du vil sørge for å få en veldig fin saus, da denne ofte har mange og veldig små hull. Den kan fungere som et mellomledd mellom en sil og en trakt og levere det siktede i en svært presis posisjon.
  • Rundsil - Passer til mange forskjellige ting og er en god allroundsil som de fleste kjenner til. Kalles også en trådsil og finnes i forskjellige grovheter.
  • Stoffsil - Også kalt gelsil, da denne ofte brukes til å sile væsker eller gelmasser, som må være fri for alle urenheter eller korn.
  • Rektangulært sikte - Passer til litt større gjenstander og mengder, da disse ofte er store. Passer godt i kjøkkenvasken, da de ofte har stativ.

Disse ulike typene sikter egner seg til ulike formål og kan alle ha flere egenskaper, avhengig av modell.

#2 - Størrelse på Si

Når du skal velge størrelse på silen din, vil du finne at det er mange forskjellige størrelser å velge mellom, og noen typer har flere størrelser enn andre.

Det kan være en stor fordel å ha ulike størrelser sikter liggende på kjøkkenet, slik at du ikke trenger å bruke en stor sil for en liten mengde, da dette ofte kan bety at du har f.eks mel mange steder annet enn rett i bollen.

En liten sil kan være veldig praktisk hvis du for eksempel skal bruke en sil for å sikte melis over epleskivene, hvor en større sil kan ha vanskeligheter med å treffe epleskivene alene.

Men en stor sil kan være til stor nytte når du for eksempel har kokt egen kraft til en saus, og skal sile restene av kjøtt eller grønnsaker fra kraften, her vil en mindre sil ofte ikke kunne ta imot mengde grønnsaker eller kjøtt.

Størrelsen på en sikt er ofte oppgitt i centimeter, og for både runde og spisse sikter er diameteren på åpningen oppgitt, ikke bunnen, men du kan også finne størrelser oppgitt som siktens omkrets.

Den mest brukte rundsilen er ofte ca. 23-26 cm i diameter.

#3 - Sil for spesielle formål

Har du spesielle oppgaver du trenger en sil til, er det noen modeller som egner seg spesielt godt til enkelte oppgaver.

Skal du for eksempel sikte melet ditt slik at det blir helt fint, til kakedeig eller for å sikre en god smule i litt brød, kan du finne såkalte melsikter, som har stor overflate og finmasket sil.

Melsikten er kjempegod til litt større mengder mel, melis og andre tørrvarer som må siktes over i en bolle.

Liker du å lage gel, syltetøy eller ønsker en helt klar juice, kan en tøysil være den perfekte løsningen, da væske kan siles uten at det kommer bitte små korn eller urenheter gjennom silen.

Stoffsilen fås ofte med påmontert stativ, som holder stoffet strukket ut, slik at du kan bruke begge hender til å helle væsken gjennom silen, og du kan ev. bruk en finmasket trådsil for å sile de største stykkene fra væsken før du siler den gjennom stoffet.

#4 - Tetthet av Si

Du kan få modeller av sikter i forskjellige tettheter, og her tenker vi på størrelsen på hullene mellom gjengene eller i metallet.

De runde trådsilene som du kanskje allerede kjenner finnes i modeller som er helt fine og derfor med svært små mellomrom mellom gjengene, samt i modeller hvor både gjenger og hull er større og grovere.

Noen typer sikter ser nesten helt tette ut fordi de er laget i en metallplate med hull i og også her kan størrelsen og antall hull variere.

Jo større tetthet silen er, jo mindre deler kan komme gjennom hullene og omvendt, jo mindre tetthet kan de grovere delene komme gjennom hullene.

#5 - Materiale i Si

En sil kan lages av mange forskjellige materialer eller kombinasjoner av forskjellige materialer, og noen materialer er svært robuste, mens andre er mer delikate.

De mest brukte materialene er metall, silikon og plast i ulike hardheter, og disse ulike materialene har sine fordeler og ulemper.

Stål er et sterkt materiale for en sil, da det er både formstabilt og holdbart, samtidig kan det brukes både til trådsikter og til spisse siler, som er laget av plater med hull i.

Stålet har den fordelen at det ikke så lett tar smak og farge fra mat, og samtidig er det veldig enkelt å rengjøre, men avhengig av kvaliteten på silen kan det ofte være problematisk å rengjøre den i oppvaskmaskin, da stål kan frigjøre mikroskopiske metallbiter, som kan sette seg på bestikk og andre metalldeler i oppvaskmaskinen.

Plast har den fordelen at den er formstabil og kan vaskes i oppvaskmaskin, men den kan risikere å ta smak og farge fra mat, noe som kan gjøre silen stygg og skitten å se på, men dette avhenger mye av kvaliteten.

Plast brukes ofte til å lage solide grep til metallsikter, slik at silen blir mer behagelig å holde.

Silikon er smart fordi det er veldig fleksibelt og brukes derfor ofte til sikter som kan brettes eller til lokk med innebygget silfunksjon.

En sil av ren silikon kan i noen tilfeller være veldig myk, noe som kan være upraktisk hvis den skal brukes til veldig varm mat, men til skylling og rengjøring av grønnsaker er den ofte ganske ideell.

Silikon brukes også ofte i kombinasjon med metall for å oppnå et mykt og sklisikkert grep på siktet.

Produkttype
0
0
Select all
På salg
leveringstid
0
0
0
Select all
Pris (kr)
Min:
Max:

 

Kortbetaling
avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva