Installasjonskabel

Se utvalget innen Installasjonskabel her.

Filter


Installasjonskabel - Elektrisk kabel for installasjon

På denne siden finner du vårt utvalg av installasjonskabler, som er elektriske kabler godkjent for montering for å føre spenning til stikkontakter og lignende.

Installasjonskabler finnes typisk i 2 modeller, en med 3 ledere og en med 5 ledere, modellen med tre ledere brukes primært til å føre strøm til for eksempel stikkontakter, hvor den med 5 ledere primært brukes til å føre fast strøm .

Du bør være klar over at det er et strengt lovverk på området , i forhold til hva du som privatperson kan gjøre på dine elektriske installasjoner, derfor bør du sette deg inn i reglene før du starter.

Hvis du er i tvil om hva du skal se etter når du ser etter installasjonskabel, les med nedenfor.

7 ting du trenger å vite når du leter etter installasjonskabel

Det er mange forskjellige modeller av installasjonskabler og samtidig mange regler på området elektriske installasjoner generelt.

Når du har sjekket reglene for hva du kan gjøre selv, kan du lese mer nedenfor om hva du skal se etter når du ser etter installasjonskabler.

#1 - Typer installasjonskabler

Det finnes i utgangspunktet 4 typer installasjonskabler og inkludert noen varianter av disse, men felles for alle er at hovedformålet er å transportere elektrisk energi fra strømnettet til de ulike enhetene i huset.

I noen tilfeller fører kablene også elektriske signaler for eksempel TV-signaler, nettverkssignaler og mye mer.

De fire typene installasjonskabler er:

  • Pluggledning
  • Installasjonskabel
  • Pansret installasjonskabel
  • Installasjonskabel for elektrikerrør

Strømforsyningsledningen er kabelen som fører strømmen fra forsyningsnettet inn i ditt elektriske panel , strømforsyningsledningen kalles også noen ganger hovedkabelen, og eies ofte av forsyningsselskapet, men noen steder er det boligeieren hvem som eier strømforsyningsledningen.

Når strømledningen er ført inn i el-tavlen ditt, skal den føres fra el-tavlen til for eksempel strømstøpsler, stikkontakter og hvitevarer.

Her trenger du din installasjonskabel, hvor mange modeller er beregnet for både nedgraving og for å bygges inn i veggen, som trekkes rundt til de stedene hvor strømmen trengs i huset.

Installasjonskabler finnes også i en pansret versjon, som er sterkere og blokkerer signalforstyrrelser, og denne typen kan for eksempel brukes dersom mange kabler ligger tett inntil hverandre.

Den siste typen er også en installasjonskabel, en PVL-kabel, men denne kabelen er kun beregnet på å trekkes gjennom elektrikerrøret og kan derfor ikke uten videre bygges inn i veggen, uten beskyttelse av elektrikerrøret.

#2 - Installasjonskabel VS PVL-ledning

Ved første øyekast kan det virke enkelt å velge installasjonskabel fremfor en PVL-kabel, men begge typer har sine fordeler og ulemper.

Tidligere ble så å si alle elektriske installasjoner kjørt i stive plastrør, også kalt elektrikerrør, og disse ble støpt inn i veggene i hus og bygninger, hvoretter kabelen ble trukket gjennom rørene.

I dag er det imidlertid flere steder i huset man med fordel kan legge kabel uten rør, men dette kan ha både fordeler og ulemper, og du kan se eksempler på disse nedenfor.

Installasjonskabel:

Fordel

Ulemper

n mann kan trekke kabelen

Hvis kabelen er innebygd i veggen, kan den ikke endres

Kabelen er relativt billig

Du kan risikere å skru eller spikre kabelen

Beslag er ikke nødvendig

Du kan ikke senere legge en ekstra kabel uten å kutte i veggen

Kabelen er ikke så tykk

PVL ledning

Fordel

Ulemper

Fleksibel installasjon hvor kabler kan legges til og skiftes ut

Vanskelig å lage

Skulle du treffe røret med en skrue kan en ny wire lett trekkes

Det kan dannes kondens i røret

Krever flere forskjellige beslag

Røret er tykt for å romme flere ledninger.

#3 - Installasjonskabel for vegg eller nedgraving

Når du ser etter installasjonskabel er det viktig at du er klar over at ikke alle installasjonskabler egner seg for nedgraving eller vegging.

Hvis for eksempel installasjonskabelen skal graves ned i bakken, uten rør rundt, er det viktig at ledningen tåler det og ikke avgir giftige stoffer i bakken.

Ved nedgraving må du også være oppmerksom på å få kabelen merket etter gjeldende forskrifter, slik at det ikke er fare for at det graves i senere.

Ved innmuring eller innstøping i betong skal kabelen også være egnet til formålet her, da en kabel som ikke er beregnet for dette kan bli ødelagt under prosessen.

Du kan evt velg å legge et fleksibelt rør og trekk kabelen gjennom dette, både ved nedgraving og vegging, da du lettere kan skifte ut kabelen dersom den er skadet.

Uansett hva du velger må du være sikker på at kablene egner seg til å trekkes på den måten du ønsker, og er det eksterne kabler som må graves ned, sørg for å få de merket.

#4 - Størrelse på installasjonskabel

Størrelsen på installasjonskabler avhenger ofte av hvor mange ledere som er inne i kabelen, en kabel med 5 ledere er noe tykkere enn en kabel med 3 ledere.

Som en tommelfingerregel, jo kraftigere installasjonen er, desto tykkere er kabelen du trenger.

For faste installasjoner som lampeuttak , strømplugger og støpsel for hvitevarer må man typisk bruke en kabel med 5 ledere og den er noe større i diameter sammenlignet med kabelen med 3 ledere.

Installasjonskabler med 3 ledere brukes typisk til stikkontakter, men generelt bestemmes antall ledere av hvilken type installasjon du ønsker å gjøre, så vær oppmerksom på hvor mange ledere som trengs.

#5 - Lengde på installasjonskabel

De fleste installasjonskabler finnes i både tilpassede lengder og faste lengder, dersom du kun trenger kabel til en enkelt installasjon kan det være billigere å velge en kabel som passer til den lengden du trenger.

Men trenger du installasjonskabel til flere installasjoner kan du med fordel kjøpe kabelen i faste lengder, som oftest kommer i ruller på for eksempel 20 m., 50 m., eller 100 m. men du kan også få ruller på opptil 500 meter.

De fleste steder er opptil 100 meter kabel tilstrekkelig, og da vil du ofte ha nok til mange installasjoner, avhengig av hvor langt det er fra el-tavle til installasjon.

#6 - Ledere i en installasjonskabel

Lederne i en installasjonskabel er typisk fargekodet, hver farge har sin funksjon.

Funksjonene i Danmark er beskrevet som:

  • L - Fase
  • N - Null
  • PE - Beskyttelsesleder / jord

På engelsk er de tilsvarende begrepene:

  • L - Last inn/Live/Fase
  • N - Nøytral
  • PE - Protection Earth

I en kabel med tre ledere finner du fargene brun, lyseblå og grønn/gul og disse fargene refererer til om det er henholdsvis L, N eller P.

I en kabel med fem ledere finner du de samme tre fargene pluss svart og grå, i en slik kabel er det flere faser kalt L1, L2 og L3.

Nøytral og Jord er alltid de samme fargene, uavhengig av hvor mange ledere det er i kabelen, nemlig lyseblå og grønn/gul.

#7 - Halogenfri installasjonskabel

Nå som du har funnet typen, størrelsen og egenskapene til installasjonskabelen du trenger, må du finne ut hvilken kabel som er best.

Hvilken som er best er litt vanskelig å si, men generelt sett går pris og kvalitet hånd i hånd, spesielt når det kommer til kabler og ledninger.

Det er imidlertid en ting til du kan se etter og det er om kabelen er halogenfri.

En halogenfri installasjonskabel gir mindre røyk ved brann og samtidig avgir denne kabelen ingen giftige stoffer inn i husets innemiljø.

Halogenfrie installasjonskabler er derfor et godt valg både helse- og miljømessig.

Kjøp Installasjonskabel på denne siden.

 

Kortbetaling

 

 

 

avXperten
MenyKontaktKurvSøk
Vi sender pakken i dag
Bestill innen kl. 20.30
E-handel siden 2006
Kjøp med Vipps, Klarna, Kort og PayPal
60-dagers åbent kjøp
Få hjelp via chat, e-post eller telefon
Frakt 69 kr - Ingen toll
Alle prisene inkluderer 25% mva